Πράξη έκανε τις απειλές της η Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Τουρκία προχώρησε σε μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια, καθώς μία πυραυλάκατος προσέγγισε τις βραχονησίδες των Ιμίων, ενώ παρών στο τουρκικό σκάφος ήταν και ο αρχηγός των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χρονική περίοδος που έγινε αυτή η κίνηση από την ηγεσία της γείτονος καθώς πραγματοποιήθηκε στην… επέτειο από την συμπλήρωση 21 χρόνων από την κρίση των Ιμίων το 1996.

Προειδοποίηση Παυλόπουλου στην Τουρκία

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Πορτογαλία, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, ότι ενέργειες σαν αυτή που έγινε την Κυριακή στα Ίμια δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη.

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΓΕΕΘΑ και προσθέτει:

«Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

“Το χρονικό της πρόκλησης”

Συγκεκριμένα, το πρωί δυο φουσκωτά με Τούρκους κομάντος, συνοδευόμενα από μια τουρκική πυραυλάκατο, έκαναν “αναπαράσταση” της κρίσης του 1996. Με ταχύτητα τα δύο φουσκωτά με τους Τούρκους ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια.

Στη συνέχεια τα δύο φουσκωτά μαζί με τη πυραυλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σε ένα από τα δύο φουσκωτά επέβαινε ο ίδιος ο Αρχηγός των Τουρκικών ΕΔ στρατηγός Ακάρ. Η παρουσία του Ακάρ δίνει άλλη βαρύτητα στην πρόκληση.

AKAR 1

Στην περιοχή βρισκόταν κανονιοφόρος του ΠΝ η οποία παρακολούθησε τις νέες προκλήσεις των Τούρκων.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το CNN Turk.

TOYRKIA 1

TOYRKIA 3

TOYRKIA 4

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που η τουρκική πυραυλάκατος προσέγγισε τις βραχονησίδες των Ιμίων.

 

“Διαφήμισαν τα… παιχνίδια τους”

Δείτε καρέ καρέ τον Αρχηγό των Τουρκικών ΕΔ, στρατηγό Ακάρ μέσα στην τουρκική πυραυλάκατο την ώρα που έπλεε στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ανέβηκαν στον ιστότοπο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιχείρησης.

ΠΡΟΚΛΗΣ 1

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 3 copy

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 4 copy

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 5 copy

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 6 copy

Πηγή: CNN Greece