Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως την παρουσία του Ντάισελμπλουμ θα γίνει σήμερα, την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Διαρκείς και έντονες είναι οι διαβουλεύσεις του κ. Τσακαλώτου με τους δανειστές προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί μέχρι την Τετάρτη. Κλειδί η επίσκεψη Μοσκοβισί την Τετάρτη στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Διαρκείς και έντονες είναι οι διαβουλεύσεις του κ. Τσακαλώτου με τους δανειστές προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί μέχρι την Τετάρτη ώστε να καταστεί εφικτή μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και με άλλα πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση «σε όλο το πακέτο», στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ -όπως είπε- Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, προσπαθούν έντιμα να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση-πακέτο.

Επιπλέον διέψευσε τη φημολογία ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών από τους θεσμούς για να δοθούν απαντήσεις από την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας. Τόνισε δε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνον για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα», ειδικά για τις πιέσεις των θεσμών να μειωθεί το αφορολόγητο.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, απάντησε πως η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις σε πάρα πολλούς τομείς (γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και το ΔΝΤ), αλλά «κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατήσεις πίσω έως ότου οι άλλοι ανοίξουν τα χαρτιά τους».

Ο κ. Τσακαλώτος «απάντησε» στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας: «δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν εξαιρέσεις και δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση από το ΔΝΤ. Αλλά, όσο σκληροί είναι με εμάς ζητώντας μέτρα, το ίδιο σκληροί να είναι και με την Ευρώπη για το θέμα του χρέους».

Ο κ. Τσακαλώτος κατέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για γενικόλογες τοποθετήσεις, ζητώντας να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δαπάνες και από πού θα περικοπούν.
Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι κινδυνεύει να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος, απάντησε πως «ας πετύχει η αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και ας είμαι ο «μουντζούρης»».

Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα και ερωτηθείς αν «έρχεται να προσθέσει κάποιες ‘πινελιές’ και το Σαββατοκύριακο να ψηφιστούν μέτρα στη Βουλή», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το σημαντικό δεν είναι η νομοθέτηση των μέτρων, επανέλαβε ότι εκείνο που καθυστερεί είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης-πακέτου, σημειώνοντας, ότι τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ εντίμως εργάζονται για την ανεύρεση αυτής της συνολικής λύσης.

Η κυβέρνηση προσδοκά, ότι με βάση τις θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας, θα ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. «Αγκάθι» παραμένουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και η διάσταση απόψεων με τους Ευρωπαίους.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί εποικοδομητικός δρόμος για τη συνέχεια μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στρέφοντας τα πυρά του προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι κανείς δεν πρέπει να σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή της στο Reuters η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή.

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα, χωρίς τον Ντάισελμπλουμ

Χωρίς την παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα διεξαχθεί την Τρίτη στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, συζήτηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις για την «πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».

Σε σχετικό ερώτημα για την απουσία του κ. Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΕΚ Τζαούμ Ντουκ Γκιγιό εξήγησε ότι αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα και πρόσθεσε : «Το Κοινοβούλιο τον έχει επανειλημμένα προσκαλέσει και ξέρω ότι έχει ενημερωθεί. Υποθέτω ότι η απουσία του συνδέεται με δραστηριότητες εσωτερικής φύσεως (στη χώρα του), δεν είμαι σε θέση να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις, θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει σχετικά» είπε.  Ο κ. Γκιγιό υπογράμμισε η διάσκεψη των προέδρων (των πολιτικών ομάδων) επιθυμούσε να είναι παρών και επέμεινε για τη συμμετοχή του».
Ο κ. Γκιγιό εξέφρασε την ελπίδα ότι εφόσον δεν μπορεί στην τρέχουσα Σύνοδο ο κ. Ντάισελμπλουμ, ίσως μπορέσει να παραβρεθεί σε αυτήν του Μαρτίου.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ