Στη μάχη για την απορρύπανση του Σαρωνικού (video)

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου που δίνουν συνεργεία και εθελοντές για τον καθαρισμό του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα. Τα σημεία όπου επιχειρείται απορρύπανση επισκέφθηκε και την Τρίτη ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Νέο δεξαμενόπλοιο για την απάντληση των καυσίμων από το ναυάγιο, αυτοψία στην Α’ πλαζ Αλίμου από Ολλανδούς εμπειρογνώμονες

Περίπου 1.550 κυβικά φορτίου, που αποτελείται κυρίως από πετρελαιοειδή και νερό, έχουν απαντληθεί έως τώρα από τις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Αύριο Τετάρτη στο σημείο του ναυαγίου αναμένεται να προσεγγίσει νέο δεξαμενόπλοιο για την παραλαβή καυσίμων από το ναυάγιο, καθώς το πλοίο που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή σταμάτησε, λόγω λήξης των πιστοποιητικών ναυσιπλοΐας του.

Τα μέσα που επιχειρούν στις θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρείται διάσπαρτη ρύπανση είναι τέσσερα απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και επτά ιδιωτικά, αλλά και αρκετά σκάφη της αναδόχου εταιρείας που εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, αεροσκάφος του Λιμενικού απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού.

Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες απορρύπανσης καθώς παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας. Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον όρμο «Αφροδίτης», όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά.

Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά.

Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ», πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού, ομοίως και κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.

Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε συνεργείο 4 ατόμων, τα οποία πλέον επιχειρούν στη θέση Μπάτη Αλίμου. Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχειρεί ιδιωτικό συνεργείο 14 ατόμων, ενώ μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ ένα ακόμα συνεργείο 6 ατόμων και 2 βυτιοφόρα οχήματα.

Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν 2 βυτιοφόρα οχήματα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή 29 ατόμων και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.

Στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο 43 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, 10 του δήμου, 12 εθελοντές και 40 δόκιμοι λιμενοφύλακες.

Στην εγκατάσταση «ARC-BALUX» επιχειρούν 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, 3 βυτία και 5 αντλίες.

Στα ανοιχτά του «ARC-BALUX» συνεχίζουν και επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και ένα της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική.

Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης.

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ».

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT».

Στο μεταξύ, αυτοψία στην Α’ πλαζ Αλίμου πραγματοποίησαν αξιωματούχοι του ΛΣ του Ρότερνταμ έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Τα συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι ενθαρρυντικά και το πόρισμα τους παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται πως, παρά την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, εντύπωση προκαλεί ότι υπάρχουν πολίτες που αγνοούν την απαγόρευση για κολύμπι σε συγκεκριμένες παραλίες.

EURIKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Γ.

Τις επιχειρήσεις απορρύπανσης που είναι σε εξέλιξη σε Άλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα, επιθεώρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, ο κ. Σαντορινιός συνομίλησε με τους υπεύθυνους κλαδάρχες του Λιμενικού Σώματος, που παρευρίσκονται στα σημεία, για την κατάσταση, την επάρκεια των μέσων και την πρόοδο των εργασιών.

Ο υφυπουργός παρατήρησε ότι η εικόνα παρουσιάζει σαφή βελτίωση σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής Αστέρια Γλυφάδας στην εγκατάσταση ARC-BALUX, όπου η κατάσταση παραμένει σταθερή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, η επιχείρηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 20 με 30 ημέρες και θα σχεδιαστεί οδικός χάρτης για την αποζημίωση των πληγέντων.

Την ίδια ώρα, την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν, αφού, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, δεν έχουν κληθεί για να παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα «Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»».

 

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Source: ERT GR NEWS