Στα βιώματα από τη δράση του στην Αλβανία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κατά την από στήθους ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση προς τιμή του στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. «Αισθάνομαι συμπολίτης σας», ανέφερε αρχικά, ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο γι όλες τις τιμές και τα ωραία λόγια που του απευθύνθηκαν από το πρωί.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αρχές που πέτυχε στην Αλβανία : Η πρώτη ήταν η μεταφορά του κηρύγματος στην αλβανική γλώσσα, γιατί, όπως είπε, υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, εκτός από τη μητρική του : να βρίσει και να προσευχηθεί
Η δεύτερη ήταν η δημιουργία γηγενούς κλήρου – περισσότεροι από 160 άνθρωποι έχουν χειροτονηθεί εκεί μέχρι σήμερα Η τρίτη αρχή ήταν η οικονομική αυτονομία της Αρχιεπισκοπής, ιδιαίτερα όταν δεν έφταναν πλέον οι βοήθειες από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη ή την Αμερική.
Σήμερα ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, με τον οποίο είχε μια εγκάρδια και μακρά συνομιλία, αναφέρθηκαν στην κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά και στην κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά «υπάρχουν μαύρες σκιές λόγω της κρίσης, όμως η κρίση αυτή θα αναδείξει τη δυναμικότητά μας». Στη συνέχεια έγινε η ανταλλαγή δώρων μεταξύ κ.Αναστασίου και κ. Αγοραστού.
Ο κ. Αναστάσιος στη συνέχεια επισκέφθηκε και το διαχρονικό μουσείο Λάρισας καθώς και την δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος με τον ανθρώπινο λόγο και την προσήνειά του κέρδισε τις καρδιές των φιλοξενουμένων. Με πατρική αγάπη πλησίασε τα προσφυγόπουλα, τα οποία χαμογελώντας συγκεντρώθηκαν γύρω του, ενώ οι μεγαλύτεροι τον κέρασαν παραδοσιακό γλυκό. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είπε στους πρόσφυγες: «Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και αγάπης. Μην χάνετε το κουράγιο σας. Έρχονται νέες καλύτερες ημέρες».