Κανονικά συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα η Eldorado Gold (video)

Παραμένει στην Ελλάδα η Eldorado Gold έως ότου ολοκληρωθεί η διαιτησία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι θα γίνει έντιμος και ειλικρινής διάλογος, επαναλαμβάνοντας ότι υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Την ανακούφισή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίοι κατέβηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα για να διαδηλώσουν, αγωνιώντας για τη δουλειά τους. 

Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε την προσωρινή αναβολή της αναστολής εργασιών που είχε ανακοινωθεί πρόσφατα και θα ίσχυε από αύριο.

Προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο και με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και, την προηγούμενη εβδομάδα, η έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, καθώς και η έκδοση των αδειών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της Ολυμπιάδας.

Σημειώνεται ότι οι μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Β. Σοφίας.

Συγκεκριμένα, η Eldorado Gold ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

«Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», αναφέρει η εταιρεία ενώ, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Τζορτζ Μπερνς, σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μία σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η εταιρεία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να θέσει τα έργα σε καθεστώς συντήρησης και να λάβει νομικά μέτρα σε περίπτωση που ο διάλογος με την κυβέρνηση αποδειχθεί ανεπιτυχής, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η διαδικασία της διαιτησίας για το έργο στις Σκουριές θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά προς όφελος όλων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Χρ. Ζαφειρούδας. Εξερχόμενος από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τη διοίκηση της Eldorado, τόνισε πως «είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η εταιρεία παίρνει πίσω το ανακοινωθέν που είχε και αύριο συνεχίζουν κανονικά».

«Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα λυθεί το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη αυτήν τη στιγμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρεία και γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε να έχουμε τη δουλειά μας» πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρούδας.

Τέλος, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι νιώθουν ευχαριστημένοι από την εξέλιξη και δικαιωμένοι για τον αγώνα τους, τον οποίο θα συνεχίσουν.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων αποχώρησαν από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου να αναχωρήσουν για τη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Δ. Δημητριάδης, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ένας «εποικοδομητικός διάλογος με την κυβέρνηση». Επιπλέον, σημείωσε ότι «δόθηκαν οι άδειες για την Ολυμπιάδα και πιστεύουν ότι θα πάρουν κι αυτές για τις Σκουριές». «Η εταιρεία παραμένει πιστή στο επενδυτικό της πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Κανονικά συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα η Eldorado Gold (video)