Διατηρείται η οξύτητα μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας στο διπλωματικό πεδίο, μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε ο Νίκος Κοτζιάς στους γείτονες, πως η επόμενη επιθετική τους ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη. Τα δύο υπουργεία Εξωτερικών αντάλλαξαν δηλώσεις, ωστόσο τα βίντεο που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές αποκαλύπτουν αυτό που πραγματικά συνέβη στα Ίμια.

Δυο βίντεο 26 και 41 δευτερολέπτων από τις κάμερες του «Γαύδος» δείχνουν όλη την αλήθεια. Δείχνει κυρίως στους εταίρους μας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα όσα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κυβερνήτες και τα πληρώματα του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού στο ανατολικό Αιγαίο.

Στα βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται το «Γαύδος» ακίνητο και η ακταιωρός της Τουρκίας να εμβολίζει στην πρύμνη το πλωτό του Λιμενικού, πίσω και αριστερά κατά παράβαση των κανόνων αποφυγής σύγκρουσης στη θάλασσα.

Οι εικόνες με τις ζημιές που έρχονται στο φως είναι χαρακτηριστικές της βίαιης σύγκρουσης.

ΥΠΕΞ για νέες προκλητικές δηλώσεις Άγκυρας: Συστηματική η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία(video)

Για τουρκική προκλητικότητα η οποία όμως εμφανίζει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά με ενδεικτικό το περιστατικό των Ιμίων έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επτά».

Είχε προηγηθεί με τοποθέτησή του μέσω της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Σαντορινιός, τονίζοντας πως η Άγκυρα δυστυχώς συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά και ότι ο ίδιος καλύπτεται απολύτως από τα όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. «Πιστεύουμε στην ειρήνη, στη συνύπαρξη των λαών, αλλά δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Τις πάγιες ελληνικές θέσεις επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ήταν παρόντες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης: «Οι Τούρκοι έχουν στόχο να γκριζάρουν όλο το Αιγαίο. Βαφτίζουν ελληνικά νησιά τουρκικά και προσπαθούν να αλλάξουν το status-quo στην περιοχή. Εμείς ανάμεσα στην υποχωρητικότητα και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων επιλέγουμε το δεύτερο».

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε για το θέμα αυτό σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διπλωματικοί Διαξιφισμοί

Τα ξημερώματα το τουρκικό ΥΠΕΞ δια του εκπροσώπου του προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του Νίκου Κοτζια για τη δήλωση- τελεσίγραφο προς την Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί τον κ. Κοτζιά ότι «έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση και θλιβερή στάση, ασυμβίβαστη με την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση»

«Η Τουρκία όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Για καθυστέρηση κατηγορεί το υπουργείο εξωτερικών ο τομεάρχης άμυνας της Ν.Δ Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια ώρα, αμετάβλητη παραμένει για ένατη μέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά».

Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλες και ΕΝΙ αναμένουν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX.

Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η Άγκυρα.

Η εταιρία ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας».

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:



Πηγή:ert.gr