Νέα ρύθμιση χρεών στα Ταμεία με 36- 120 δόσεις

Ευκαιρία για 960.000 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους: «Κούρεμα» βασικής οφειλής και προσαυξήσεων. Η σχετική εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο και οι οφειλέτες θα έχουν 6μηνη προθεσμία για τις αιτήσεις. Όσοι μπουν στη ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο Μάρτιο, θα μπορούν να κουρέψουν τη βασική τους οφειλή και να διαγράψουν έως και το 85% των προσαυξήσεων.

«Θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που, εξαιτίας πραγματικών οικονομικών δυσκολιών σώρευσαν χρέη από το 2002 και μετά, τα οποία δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου (Documento).

Έως 36 θα είναι οι δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά θα φτάνουν τις 120. Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια

«Δουλεύουμε πυρετωδώς για να γίνει η εφαρμογή. Μας νοιάζει να υποστηριχθεί μηχανογραφικά με σωστό τρόπο η διάταξη που θα ψηφιστεί και θα γίνει», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης («Στο Κόκκινο»).

60 με 65% θα είναι η μέση μείωση της βασικής οφειλής καθώς τα χρέη μέχρι και το 2016 θα επαναυπολογιστούν με το νέο σύστημα, με το οποίο η ελάχιστη μηνιαία εισφορά είναι 168 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές του 2017 οι οποίες όμως έχουν ήδη υπολογιστεί με το νέο σύστημα.

Η ρύθμιση συμφέρει ασφαλισμένους με χαμηλά εισοδήματα, όσους δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, καθώς και 70.000 ασφαλισμένους που έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών.

«Να γίνει η ρύθμιση να μπορεί να βγει στη σύνταξη και να του παρακρατείται ποσό έως το 1/3 της σύνταξης, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ωστόσο μικρότερη σύνταξη καθώς οι συντάξιμες αποδοχές θα προσδιοριστούν βάσει των μειωμένων εισφορών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr



Πηγή ert.gr