Μοσκοβισί: Όχι στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM, και πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική, εξέφρασε την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο euractiv.com.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, ο Γάλλος Επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και πρόσθεσε: «Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Αυτό, είπε, σημαίνει τρία πράγματα:

  • Πρώτον, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα.
  • Δεύτερον, ότι θα υπάρξει μια «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται «κούρεμα».
  • Τρίτον, ότι θα υπάρξει η «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα.

Πάνω σε αυτούς τους «τρεις πυλώνες» θα εργαστούν το Euroworking Group, το Eurogroup και οι ελληνικές αρχές, είπε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει «success story».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή:ert.gr