Διάσωση ΕΔΟΕΑΠ: Έντονες αντιδράσεις κατά εκδοτών-Σφοδρή επίθεση και του Δ. Τζανακόπουλου

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε μερίδα εκδοτών, με αφορμή το ζήτημα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ. Έντονα αντέδρασαν η διοίκηση του ταμείου και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. 

Nέα κόντρα μεταξύ μερίδας εκδοτών και του δημοσιογραφικού κόσμου ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή ρύθμισης για την ασφάλιση των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης. Η πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ προβλέπει μεταξύ άλλων:

·Ασφαλιστική εισφορά 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.

Με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια προειδοποιούν πάντως 4 εκδότες καθώς προβλέπεται και εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες: ‘Αλτερ ‘Εγκο ΜΜΕ ΑΕ, Αττικές Εκδόσεις ΑΕ, Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Εκδοτική ΑΕ, Ελευθερία του Τύπου Εκδοτική ΑΕ, Καθημερινές Εκδόσεις ΑΕ, Παραπολιτικά Α.Ε. αναφέρουν:
«Για τις επιχειρήσεις του έντυπου τύπου η επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου τους θα οδηγήσει στην βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους. Οι εταιρείες που έμειναν όρθιες δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, τελεία και παύλα». 

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων, αλλά και όλων των εργαζομένων στον Τύπο καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα.Το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ’ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι. Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου,  Αναστασιάδη και Κουρτάκη, πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο.

Έντονη η αντίδραση του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ και το ΓΓ της ΕΣΗΕΑ στην άρνηση των εργοδοτών να συνδράμουν στη διάσωση του ταμείου.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ
Βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην ενημέρωση, χαρακτηρίζει το κείμενο της κυβέρνησης η Ένωση Συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το κείμενο με τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Ενώσεις, στηρίζεται στις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ για τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση και κατά ένα μέρος στην εισφορά επί τζίρου, με τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου για το Ταμείο.
Επίσης, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της με τυχόν διορθωτικές αλλαγές για να γίνει βιώσιμος ο ΕΔΟΕΑΠ.
Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε και να συμβάλουν καθόσον τους αναλογεί για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, τονίζει η Ένωση Συντακτών.
Επίσης, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες έξι συγκροτημάτων που απείλησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας με απολύσεις τη στιγμή που ορισμένοι από αυτούς δεν καταβάλουν καν τις εισφορές των εργαζομένων που έχουν παρακρατήσει.
Η Ένωση Συντακτών στην ανακοίνωσή της, καλεί τους εργοδότες που αντιδρούν στην επιβολή εισφορών να ενταχθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου και να συμβάλλουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Διαφορετικά, σημειώνει η ΕΣΗΕΑ, ας μας επιτρέψουν να θεωρήσουμε ότι τα δάκρυά τους είναι «κροκοδείλια».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος


Δείτε εδώ: Διάσωση ΕΔΟΕΑΠ: Έντονες αντιδράσεις κατά εκδοτών-Σφοδρή επίθεση και του Δ. Τζανακόπουλου