Άνοδος κρουσμάτων στην Ιταλία – Εξάπλωσή του COVID-19 σε χώρες της Ευρώπης (video)

Άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία , αλλά και εξάπλωσή του COVID -19  σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Χώρα σε πολιορκία θυμίζει η Ιταλία, εξαιτίας του κορoνοϊού. Παρά την καραντίνα στον βορρά, οι νεκροί έφτασαν τους έντεκα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 322. Ο κόσμος στο Μιλάνο κυκλοφορεί με μάσκες, που πωλούνται πλέον και στη μαύρη αγορά. Εν τω μεταξύ, μέσα σε 24 ώρες είχαμε νέα κρούσματα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία συνδέονται με τη Βόρεια Ιταλία.

Στη χώρα μας, αρνητικά στον COVID-19  βρέθηκαν τα ύποπτα περιστατικά στο νοσοκομείο Σωτηρία και Παίδων ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα για το περιστατικό που νοσηλεύεται στο Αττικόν.

Στο μεταξύ δέσμη προληπτικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί, για την αποφυγή και τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ  ότι το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πανδημίας  και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί  το «άνοιγμα» όλων των κλινών των ΜΕΘ  που επιπρόσθετα  θα βοηθήσει και το υπάρχον Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από αυτές τις κλίνες. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και συνεννόηση με τα μέσα  μαζικής ενημέρωσης  γιατί εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τον πανικό που μπορεί να προκύψει ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος και από τον ίδιο τον Κορονοϊό. Τόνισε  την ανάγκη συνεργασίας με το νοσοκομειακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την λήψη ειδικών μέτρων στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες   Απέρριψε ως λύση το κλείσιμο των συνόρων.

Οι συνέπειες  είναι εμφανείς και για την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πτώση 3,5 % χθες για τον Dow Jones  συνεχίζοντας  την πτωτική τάση από την αρχή της εβδομάδας.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την Τρίτη 52 νέους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού COVID-19, με τον απολογισμό να είναι ο χαμηλότερος των τριών εβδομάδων. Η ανακοίνωση έγινε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

Επίσης, καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας το εμβόλιο, το νωρίτερο, που θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, είναι σε έναν με ενάμιση χρόνο.

47χρονος από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι το 16ο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Γερμανία και το πρώτο στο συγκεκριμένο κρατίδιο, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της συζύγου του.

Ένας νέος θάνατος και 169 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλον έναν θάνατο, τον ενδέκατο στη χώρα, καθώς και 169 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1.146.

Στο Κουβέιτ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα δύο κρούσματα διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν στο εμιράτο από το Ιράν.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο Κουβέιτ σε 11, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Από τους 813 πρώην επιβάτες που κατέβηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, , 45 έκαναν λόγο για ορισμένα συμπτώματα, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο, καθώς η κυβέρνηση του  δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση.

Δεν αποκλείεται η ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού»

Ανώτατο στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μιλώντας στο «Associated Press» τόνισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» τριών μηνών, ίσως και δύο, προκειμένου να παρθεί η οριστική απόφαση.

Η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, τρεις χώρες όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Στην Ρωσία συστήνουν την αποφυγή κάθε ταξιδιού «μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της υγειονομικής υπηρεσίας της χώρας.

Η Ρωσία έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19 από την Κίνα: απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους Κινέζους, έχει κλείσει τα κοινά της σύνορα μήκους 4.250 χιλιομέτρων με τη γειτονική χώρα και έχει διακόψει όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ έχει περιορίσει τον αριθμό των πτήσεων προς τις κινεζικές πόλεις.

Αποστολή: Κώστας  Δαβάνης

 

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr