Ψηφιακές δεξιότητες και κυβερνοασφάλεια στην ομιλία της Μ. Γκαμπριέλ στη Βουλή

Τις προτεραιότητες της Κομισιόν και τους στόχους για το επόμενο διάστημα ανέπτυξε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Πολιτική, Μαρίγια Γκαμπριέλ, στην ομιλία της προς τους Έλληνες βουλευτές, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Οι άξονες στους οποίους δίνεται έμφαση είναι η κυβερνοασφάλεια, η ανάπτυξη της οικονομίας δεδομένων, και οι ψηφιακές δεξιότητες.

«Η ψηφιακή αγορά είναι μια αγορά 415 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε η κα. Γκαμπριέλ, επικεντρώνοντας ειδικά στις ψηφιακές δεξιότητες, τομέας που φαίνεται πως αποτελεί άμεση προτεραιότητα, καθώς μόνο το 35% του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ έχει τέτοιου είδους δεξιότητες και γνώσεις, ενώ σε μερικά χρόνια το 90% των επιχειρήσεων θα ζητούν αυτές τις γνώσεις. Η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε μάλιστα πως από τις αρχές του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο που θα αφορά τους φοιτητές, με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε 5.000 έως 6.000 φοιτητές να αποκτήσουν αλλά και να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις δράσεις για την ασφάλεια και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, «επιθέσεις που μας άγγιξαν όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, τόνισε πως στόχος μέσω και της ψηφιακής ανάπτυξης είναι μια δίκαιη ανάπτυξη: «Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες αλλά θέλουμε η ψηφιακή επανάσταση να μην αποτελέσει την μήτρα ανισοτήτων».

Στάθηκε ιδιαίτερα, επίσης, στη δημιουργία του Μητρώου Διαδικτυακών ΜΜΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό εργαλείο «το οποίο για πρώτη φορά χαρτογραφεί τον χώρο του Διαδικτύου, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ενημέρωσης να προστατεύουν και τα πνευματικά τους δικαιώματα μέσω της δωρεάν χρήσης λογισμικού, ενάντια στην λογοκλοπή» και το οποίο παρέχεται δωρεάν μέσω του υπουργείου.

«Με το Μητρώο ενδεχομένως να έχουμε αποκτήσει κι ένα εργαλείο να μπορέσει να ρυθμιστεί και ο τομέας απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Ρεπορτάζ: Ν. Τσιμπίδας
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:


Δείτε εδώ: Ψηφιακές δεξιότητες και κυβερνοασφάλεια στην ομιλία της Μ. Γκαμπριέλ στη Βουλή