Χάλκη: Ιστορία που χάνεται στους αιώνες (video)

Στη Χάλκη θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός, ένα νησί με έντονο ελληνικό στοιχείο και ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Στην ιστορική Θεολογική Σχολή που έχει σταματήσει το εκπαιδευτικό της έργο από το 1971 με νόμο της τουρκικής κυβέρνησης έχουν φοιτήσει σπουδαίοι ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αγναντεύοντας τη Θάλασσα του Μαρµαρά, ανάμεσα στην Πρίγκηπο και την Αντιγόνη, βρίσκεται η Χάλκη. Το τρίτο από τα εννέα νησιά που αποτελούν το σύμπλεγμα των Πριγκηπόνησων στην Προποντίδα, με έντονο ελληνικό στοιχείο και ιστορία που χάνεται στους αιώνες.

Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου «Ελπίδα» στέκεται το μεγαλοπρεπές κτίριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Τόπος ιστορίας και πολιτισμού, που επί σειρά ετών αποτέλεσε σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Η θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844 από τον Πατριάρχη Γερµανό Δ’.

Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στη Χάλκη, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη Χάλκη σπούδαζαν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξοι Χριστιανοί από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δηλώνει: «Δεδομένης της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ελπίζουμε στην επαναλειτουργία της Σχολής μας».

Από το 1971 η σχολή έχει σταματήσει το εκπαιδευτικό της έργο, σύμφωνα με νόμο της τουρκικής κυβέρνησης ο οποίος απαγορεύει την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. Έκτοτε λειτουργεί σαν μοναστική αδελφότητα. Η βιβλιοθήκη της σχολής, φημισμένη για τα σπάνια βιβλία που φιλοξενεί, συντελεί στην κατάρτιση των μοναχών στη θεολογική επιστήμη και στην εξυπηρέτηση εκκλησιαστικών και ιερατικών αναγκών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων ορθόδοξων αυτοκέφαλων εκκλησιών.

Ο Αρχιμανδρίτης Καισάριος, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Ι.Θ.Σ.Χ. λέει: «Παρότι η βιβλιοθήκη είναι μοναστηριακή, το υλικό δεν είναι μόνο θεολογικό. Έχει βιβλία φιλοσοφίας, ιστορίας, ψυχολογίας, εκπαιδευτικά…»

Μέχρι σήμερα το συνεχές αίτημα του Πατριαρχείου για την πλήρη επαναλειτουργία της σχολής δεν έχει ικανοποιηθεί από την τουρκική πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά την επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1933, ως τέως πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Ο Ηγούμενος Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος λέει: Η επαναλειτουργία της Σχολής είμαστε σίγουροι ότι πλησιάζει. Είναι μια αναγκαιότητα και κάποια στιγμή θα συμβεί. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα νομίζω ότι συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Ακόμη ένα βήμα προς την επαναλειτουργία της Σχολής είναι και το κυβερνητικό διάταγμα της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων θα επιστραφούν. Τον Ιανουάριο του 2013 το τουρκικό Συμβούλιο Ιδρυμάτων επέστρεψε 190 εκτάρια γης προς το ίδρυμα της Μονής της Αγίας Τριάδος.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημος λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία της Σχολής, εντούτοις είναι γνωστό είναι πως το ακροδεξιό κόμμα με το οποίο έχει συνασπιστεί το κόμμα του Ερντογάν είναι απολύτως αντίθετο στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «ένα μικρό Βατικανό» στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

www.ert.grΠηγή ert.gr