«Φάμπρικα» πλαστών εγγράφων είχαν στήσει επίορκοι αστυνομικοί

Από 5 εως 40 χιλιάδες ευρώ έπαιρναν επίορκοι αστυνομικοί διακινώντας πλαστά έγγραφα. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε και εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ολόκληρη επιχείρηση διακίνησης πλαστών εγγράφων είχαν στήσει τα μέλη κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 33 άτομα εκ των οποίων 6 αστυνομικοί.

Η δράση τους είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016 και κράτησε μέχρι και τον Μάιο του 2018. Τότε διατάχθηκε ΕΔΕ από τον αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας και οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για την διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. Έτσι, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους, γεγονός που δυσκόλεψε την έρευνα.

Στα τμήματα ασφαλείας που υπηρετούσαν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα, είχαν καταφέρει να εκδώσουν 38 ταυτότητες και 31 διαβατήρια έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής.

Τα κέρδη ήταν τεράστια, αφού για κάθε δελτίο πλαστής αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου έπαιρναν από 5 έως 40.000 ευρώ.

«Επίορκοι αστυνομικοί δεν έχουν θέση στην ελληνική αστυνομία και εφόσον κ ποινικά αποδειχθεί η ενοχή τους θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά από αστυνομία κ δικαιοσύνη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας.

Αλλοδαποί κακοποιοί που διέπραξαν ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα για τη σύλληψη τους, είχαν ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα και ταξίδευαν ελεύθερα στο εξωτερικό ως Έλληνες πολίτες. Οι περισσότεροι εξέδωσαν μάλιστα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενώ προέβησαν και σε δήλωση έναρξης επιχειρήσεων.

Σε βάρος των αστυνομικών ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Νιάκαρη

www.ert.grΠηγή ert.gr