Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ονοματολογικό (video)

Υπεγράφη στις Πρέσπες, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρόντες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item8 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item9 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item10 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b26c8df992e4 .td-doubleSlider-2 .td-item11 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}

Αλ. Τσίπρας: Πατριωτική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία για τους δύο λαούς

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέροντας ότι η συνάντηση είναι ένα ραντεβού με την ιστορία. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Απευθυνόμαστε στους λαούς των Βαλκανίων, που είναι βασανισμένοι από το δηλητήριο του σοβινισμού και του εθνικιστικού μίσους, από αλυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Α. Τσίπρας, η συμφωνία είναι πατριωτικό καθήκον των δύο ηγετών και από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν μόνο νικητές στο δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας. Χαρακτήρισε την συμφωνία αμοιβαία επωφελή και ζήτησε από τους λαούς των δύο χωρών να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, τον ΟΗΕ μέσω της εκπροσώπου Ντι Κάρλο, τον Ειδικό Απεσταλμένο Μ. Νίμιτς που εργάστηκε ακατάπαυστα για την λύση του θέματος, καθιώς και την εκπρόσωπο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και τον Επίτροπο για την Διεύρυνση Γ. Χαν.

Αναφέρθηκε σε κοινή προσπάθεια για να καταστεί βιώσιμη η συμφωνία και να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών. Αναφέρθηκε επίσης σε έργα υποδομών όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Σκοπίων – Βελιγραδίου, η νέα συνοριακή διάβαση και τα άλλα έργα οικοδόμησης εμσπιστοσύνης, ως μέσο στήριξης της κοινής πορείας των δύο χωρών. Τέλος ευχήθηκε οι δύο λαοί να αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης και γεωπολιτικών συγκρούσεων.

«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προκλήσεων είναι μια στρατηγική διασυνοριακής, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ζάεφ: Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι

Ο Ζόραν Ζάεφ στην αντιφώνησή του ευχήθηκε «καλή τύχη» αναφερόμενος σε αποφθέγματα του Αριστοτέλη. Χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνία «στρατηγικής σημασίας» που βάζει τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές που ύψωναν τείχος και επιδείνωναν τις φιλικές σχέσεις.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία».

Νίμιτς: Φέτος στα γενέθλια μου δεν θέλω δώρα, γιατί οι δύο Πρωθυπουργοί μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο

«Σήμερα έχω τα γενέθλια μου. Ως προς τον δικό μου ρόλο λέω στην οικογένεια μου ότι δεν θέλω να μου κάνουν δώρα, θα μου κάνουν δώρα οι δύο Πρωθυπουργοί«, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο κ. Νίμιτς συνεχάρη προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας «εκφράζω προσωπικά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μεγάλους αυτούς ηγέτες της περιοχής» και συνέχισε: «Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες».

Η γραβάτα του Ζόραν Ζάεφ

Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έλυσε τη γραβάτα του και την πρόσφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε και την έβαλε στην τσέπη του, όμως ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του, την πήρε, την δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί και χαμογελώντας την τοποθέτησε, αυτή τη φορά, στο μπροστινό τσεπάκι του σακακιού του Έλληνα πρωθυπουργού σαν μαντήλι-ποσέτ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την πΓΔΜ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την πΓΔΜ.

Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στους Ψαράδες των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη. Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

«Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά» δήλωσε Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας «η ΕΕ και εμείς οι δύο (σσ η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ, πρώτα απ’ όλα, για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο».

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή. Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι’ αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη θα δώσει μια θετική απάντηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σαφώς θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα μιλάμε για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά και για την αρχή ενός νέου ταξιδιού το οποίο οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε από το Οτέσεβο, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις γενικά της αντιπολίτευσης απάντησε «πιστεύω ότι «στο τέλος της μέρας» όλοι θα δουν, αφού μελετήσουν την συμφωνία, ότι πρόκειται για ένα καλό κείμενο, ένα καλό συμβιβασμό και ένας συμβιβασμός είναι μια συμφωνία που όλοι κάτι πρέπει να δώσουν για να πάρουν κάτι. Είναι μια προστιθέμενη αξία για αμφότερες τις πλευρές.

Το γεύμα στο οποίο παρακάθισαν όλοι αμέσως είχε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού.

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν σχετικά οι δημοσιογράφοι. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός αναχώρησε από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κλίμα στο γεύμα που παρατέθηκε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υπουργών των δύο κυβερνήσεων, καθώς και των επίσημων προσκεκλημένων.

Τα παραλειπόμενα…

Εκτός από το τελετουργικό της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ, οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν πολλά… Από το happy birthday στον Μάθιου Νίμιτς μέχρι και τον περίπατο στις όχθες της Πρέσπας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Πηγή ert.gr