Συμφωνία των Πρεσπών-Έφτασε η ώρα του δημοψηφίσματος (video)

Τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο ναι, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η προσέλευση στις κάλπες θα ξεπεράσει οριακά το απαιτούμενο 50%. Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο είναι διπλό.

Στην πρωτεύουσα Σκόπια όλα παραπέμπουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποφασίζει για την αλλαγή του ονόματός της αλλά στην ουσία την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και κατ΄επέκταση την απομάκρυνση από την επιρροή της Ρωσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το αμερικανικό Μπλούμπεργκ γράφει για τη στήριξη της Μόσχας στην εθνικιστική αντιπολίτευση του ΒΕΜΕΡΟ και για τις καταγγελίες της κυβέρνησης Ζάεφ ότι η Μόσχα προσπαθεί να αναμιχθεί στα εσωτερικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η περιοχή είναι το θέατρο της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, εκεί όπου διακυβεύονται πολλά για την παγκόσμια τάξη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει την αλλαγή, αν και υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις.

Ο Πρόεδρος Ιβανώφ που προέρχεται από το ΒΕΜΕΡΟ επιμένει σε αποχή όσο ο Πρωθυπουργός Ζάεφ ότι η συμφωνία θα φέρει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ

Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

www.ert.grΠηγή: ert.gr