Συζητήσεις για το θέμα των συντάξεων με τους θεσμούς (video)

Σε ανοικτή γραμμή με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών στο τέλος του χρόνου. Σε πρώτο πλάνο είναι η εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση. Σε συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τη μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% το 2020, ενώ εξήγγειλε περαιτέρω χαλάρωση των capital control.

Oι θεσμοί έφυγαν. Οι συζητήσεις όμως, ειδικά για το θέμα της μείωσης των συντάξεων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου.

ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στη Ναυτεμπορική ότι «είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

Ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ την Παρασκευή για το θέμα των συντάξεων ήταν αρκετό να ταράξει τα νερά και τον Μαργαρίτη Σχοινά να απαντά: Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα συζητήσουμε. Θα ήθελα να παρακαλέσω τις όποιες πηγές, τα ρυάκια και τους κρουνούς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας.

Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι ούτε δημοσιονομική ούτε διαρθρωτικά απαραίτητη, είναι αντιαναπτυξιακή. Δεν χρειάζεται να πάμε σε «σύστημα Πινοσέτ» το οποίο κατέστρεψε τα πάντα και λειτουργούσε στη λογική ο σώζων εαυτόν σωθήτω δηλώνει ο Νίκος Παππάς: «Το πρόγραμμα της Ν.Δ. του Μητσοτάκη είναι καθαρό μνημόνιο, και μάλιστα μνημόνιο με συνταγές Πινοσέτ. Γι` αυτό και δεν ήθελε την καθαρή έξοδο. Για να υπάρχει η απειλή των αξιολογήσεων και της χρεοκοπίας, ώστε να πειθαρχούν οι πολίτες και τα κόμματα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Αναφερόμενος στην αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια κανένας πολίτης δεν θα δει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ η πλειοψηφία θα δει σημαντική μείωση: «Το 2019 θα υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10% για τον ΕΝΦΙΑ, η οποία θα γίνει με το ισχύον σύστημα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα φτάνει και το 30%. Το 2020 θα γίνει μια επιπλέον μείωση σε συνδυασμό με μια αλλαγή του συστήματος».
Η Φώφη Γεννηματά τονίζει από την Καρδίτσα ότι «παρά τα όσα λέει η Κυβέρνηση, η έξοδος από το αχρείαστο μνημόνιο, δεν σημαίνει έξοδο από την κρίση. Η Ιθάκη είναι μακριά. Οι αγορές στέκονται απέναντί μας επιθετικά και η ανάπτυξη που όλο έρχεται, όλο και καθυστερεί. Τα προβλήματα στη χώρα παραμένουν και εντείνονται».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτηρς Κουτσούμπας είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν το παιχνίδι του δικομματισμού – διπολισμού, για να φτιάχνουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, να κρύβουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια).

Όπως προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αναφορικά με τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ert.grΠηγή ert.gr