Στ. Πέτσας: Πρωταρχικός στόχος η αποσυμφόρηση των νησιών-Ένταση σε Λέσβο και Χίο (video)

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο της για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Από τις έξι» στην ΕΡΤ τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς -όπως είπε- οι άναρχες δομές αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τα νησιά μας. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα εμπιστοσύνης κατασκευάζοντας κλειστές δομές μακριά από τον αστικό ιστό.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και ανέφερε ότι στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι επιστροφές και η μεταφορά ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Αναστάτωση σε Χίο και Μυτιλήνη

Τα ξημερώματα έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Πήγασος» που αποβίβασε ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Με τη χρήση χημικών απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος. Μηχανήματα κατευθύνονται σε Καραβά και Διαβολόρεμα. Ο κόσμος παραμένει στο δρόμο ενώ γίνεται κάλεσμα στα χωριά να ενισχυθούν τα μπλόκα των πολιτών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Μεστά Χίου, όταν κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι την ώρα που πλησίαζε το πλοίο που μετέφερε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που προχώρησαν στη ρίψη χημικών. Η κατάσταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτονώθηκε, αλλά οι κάτοικοι παραμένουν εξαγριωμένοι.

Στη Σάμο οι κάτοικοι έχουν κλείσει από τις 4 τα ξημερώματα με μηχανήματα το σημείο της επαρχιακής από Σάμο προς Μυτιληνιούς ώστε να μην ξεκινήσουν οι εργασίες.

www.ert.grΠηγή ert.gr