Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη στροφή (video)

Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη στροφή, σοβαρότητα και συνεργασίες, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, το Σάββατο, στο 3ο Συνέδριο του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης διακήρυξε την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού με στόχο να συμβάλλει και να επικρατήσει ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός και η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη απέναντι στον λαϊκισμό.

O επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετή η κυβερνητική αλλαγή για να εξασφαλιστεί η πορεία της Ελλάδας προς το αύριο. Ως προϋπόθεση έθεσε το να σχηματισθεί μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Επιμένοντας στην άποψη ότι απαιτείται οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη τους, ο κ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθούν από τώρα σε συναινετική εκλογή Προέδρου, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές το 2020.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διατύπωσε πέντε σημαντικά πολιτικά θέματα με τα οποία θα γίνει τομή με το παρελθόν και θα αποτελέσουν τη βάση αυτής της συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας. Πρόκειται για:

  • Αποκομματικοποίηση του κράτους. «Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι κομματικό», υποστήριξε.
  • Σεβασμός όλων των σύγχρονων ατομικών δικαιωμάτων με ειδική μνεία στην καύση των νεκρών αλλά και στο παράδειγμα του Καναδά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους.
  • Όλες οι αποφάσεις κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ως βάση την προστασία του περιβάλλοντος. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει βιολογικό κελάρι της Ευρώπης.
  • Διαγενεακή Δικαιοσύνη. Έκανε ειδική αναφορά στην ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών των νέων. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η προστασία των συνταξιούχων αλλά και η ενεργός συμμετοχή των νέων στην οικονομία», είπε.
  • Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης ανέδειξε τη σύγκρουση με τις επιλογές και τις νοοτροπίες που οδηγούν τη χώρα στον απομονωτισμό. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι δεν είναι μεν αυτό που θέλει το Ποτάμι όμως σημείωσε ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση. «Εκεί που υπάρχουν λύσεις θα τις στηρίζουμε αλλά το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», κατέστησε σαφές.

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Ειδική αναφορά έκανε και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ειδικά αυτών που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Ανέλαβε με αυτοκριτική διάθεση την ευθύνη για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν ήταν λάθος η ιδέα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Ήταν δικό μου λάθος γιατί ήλπιζα ότι μπορούσαν να συνυπάρξουν όλες οι απόψεις. Γρήγορα διαπίστωσα ότι κάποιοι είχαν στο νου του τους την ηγεμονία κι αποχωρήσαμε», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το Ποτάμι είναι Κίνημα της συμμαχίας του αλλιώς».

Ν. Αλιβιζάτος: Να μην τορπιλίζεται η δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας

Κατά την παρέμβασή του, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος κάλεσε τον Στ. Θεοδωράκη και τα στελέχη του Ποταμιού να μην κλείσουν την πόρτα στη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής που, όπως είπε, μπορεί να μην ευοδώθηκε τώρα, αλλά είναι απαραίτητη μπροστά στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, φέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία του σοσιαλιστή Αλέξανδρου Παπαναστασίου και του φιλελεύθερου Γ. Καφαντάρη. «Μην καταστρέψετε τις βελούδινες συνθήκες στις οποίες έγινε», είπε.

Ο κ. Αλιβιζάτος διαφώνησε με την αυστηρή κριτική που άσκησε το Ποτάμι στον Κώστα Σημίτη «ειδικά στις σημερινές συνθήκες και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», αναγνωρίζοντας ότι ήταν σωστή η στάση του Ποταμιού στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και στην πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων διαφθοράς στο παρελθόν.

Στο συνέδριο μήνυμα έστειλε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και ο Νίκος Δήμου, ενώ μίλησαν και οι Θάνος Βερέμης, Στ. Μάινας και Αρίστος Δοξιάδης, ο οποίος κάλεσε το Ποτάμι να πάρει ξεκάθαρη θέση στις εκλογές τι κυβέρνηση θέλει να στηρίξει.

Το συνέδριο συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων κι αύριο Κυριακή ολοκληρώνεται με τους χαιρετισμούς των κομμάτων και την επανεκλογή του Στ. Θεοδωράκη και των νέων οργάνων του.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr