«Σημαντική απειλή» για ακόμα 24-36 ώρες ο τυφώνας Φλόρενς

Ο τυφώνας Φλόρενς, που έφθασε σήμερα στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά «σημαντική απειλή» για ακόμη 24 έως 36 ώρες, προειδοποίησε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων (Fema).

«Δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Τζεφ Μπάιαρντ, αξιωματούχος της Fema κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Η σημαντική απειλή θα παραμείνει για 24 έως 36 ώρες ακόμη», κυρίως εξαιτίας αυξημένου κινδύνου πλημμυρών», πρόσθεσε.

Γιγαντιαίων διαστάσεων, κινείται πάρα πολύ αργά και κατά συνέπεια προκαλεί πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στις ίδιες περιοχές, τονίζουν οι μετεωρολόγοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της ανόδου της στάθμης του νερού.

Τα εδάφη έχουν απορροφήσει ήδη μεγάλες ποσότητες εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων και δεν έχουν άλλα περιθώρια, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, εξ ου και η αυξημένη ανησυχία για σοβαρές και αιφνίδιες πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι ο κυκλώνας έχει υποβαθμισθεί στο επίπεδο 1 της 5βαθμης κλίμακας Saffir-Simpson.

Μέσα σε δύο ή τρεις μέρες υπολογίζεται ότι θα πέσει η ίδια ποσότητα βροχής που θα έπεφτε κανονικά σε 8 μήνες.

Τα κύματα θα μπουν ακόμα και τρία χιλιόμετρα μέσα στην ξηρά.

Ένα εκατομμύριο 700 χιλιάδες κάτοικοι πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αρκετοί όμως παράκουσαν τις εντολές και έμειναν πίσω. Οι διασώστες απομάκρυναν ήδη εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε ασφαλή καταφύγια.

Σε επιφυλακή και ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ακύρωσε όλες τις δημόσιες ομιλίες του, για να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΝΟΑΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr