Προειδοποίηση Ρούτε προς Μέρκελ-Μακρόν για την «επιβολή» της ατζέντα τους

Παρίσι και Βερολίνο δεν πρέπει να επιχειρούν να επιβάλουν στους άλλους τις ιδέες τους για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, δηλώνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται ανήμερα μιας πολυαναμενόμενης συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Επί τάπητος θα τεθούν προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 Μαρτίου.

«Η ελευθερία κυκλοφορίας υφίσταται μέσα στην ΕΕ και ασφαλώς η νέα (γερμανική) κυβέρνηση μπορεί να πάει να συναντήσει τη γαλλική κυβέρνηση όποτε θέλει χωρίς να είμαστε παρόντες», ειρωνεύτηκε ο Μαρκ Ρούτε στη συνέντευξη που θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρη αύριο Σάββατο.

«Όμως αυτό δεν πάει να πει πως εμείς ή άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκουμε καλά όλα αυτά που συμφωνούν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Δεν θα συγκατανεύσουμε απλώς», πρόσθεσε ο φιλελεύθερος Ρούτε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έχει κυρίως στο στόχαστρο τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών, να αυξήσει τις συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ κυρίως για την καινοτομία, την έρευνα και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων.

Αντιτίθεται επίσης στις γαλλικές ιδέες περί θέσπισης ενός προϋπολογισμού και μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των κρίσεων. «Η άποψή μου είναι ότι κάθε χώρα είναι κατ’ αρχάς υπεύθυνη για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ρούτε, «η καλύτερη προστασία είναι η δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο Μαρκ Ρούτε επιμένει εδώ και καιρό στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απευθυνόμενος σε χώρες που εκτιμά ότι κάνουν υπερβολικές δαπάνες.

Στις αρχές Μαρτίου, η χώρα του και άλλες επτά χώρες της βόρειας Ευρώπης υποστήριξαν πως πριν απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και να γίνουν σεβαστοί οι δημοσιονομικοί κανόνες, παραπέμποντας για αργότερα τις υπερβολικά «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις.

Το Παρίσι και το Βερολίνο, παρόλο που διαφωνούν σε αρκετά ζητήματα, θέλουν να προωθήσουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ΕΕ για να αντιδράσουν στην άνοδο αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών ή ακροδεξιών κομμάτων πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο 2019.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Προειδοποίηση Ρούτε προς Μέρκελ-Μακρόν για την «επιβολή» της ατζέντα τους appeared first on ert.gr.Πηγή:ert.gr