Παλαιστινιακό σχέδιο στο Σ.Α του ΟΗΕ καταδικάζει την πρόταση Τραμπ για το Μεσανατολικό

Σαφέστατη καταδίκη της πρότασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη λύση του Μεσανατολικού, εμπεριέχεται στο σχέδιο απόφασης που έχει καταρτιστεί από την παλαιστινιακή πλευρά και διανεμήθηκε στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας  χθες Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να τοποθετηθεί ενώπιον του ΣΑ για το σχέδιο του Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα, πριν διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης του ΣΑ.

Είναι «παράνομη» βάσει του διεθνούς δικαίου «η προσάρτηση οποιουδήποτε τμήματος» των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών και πρέπει να «καταδικαστούν οι πρόσφατες δηλώσεις που καλούν για την προσάρτηση από το Ισραήλ» παλαιστινιακών εδαφών, τονίζεται στο σχέδιο απόφασης.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ ως «συμφωνία του αιώνα» — φέρεται να το ετοίμαζε τα τελευταία τρία χρόνια ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ — προβλέπει αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στους οικισμούς, ενώ απαιτεί από τους Παλαιστίνιους να εκπληρώσουν σειρά δύσκολων προϋποθέσεων αν θέλουν να αποκτήσουν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, πρωτεύουσα του οποίου θα γίνει βάσει της αμερικανικής πρότασης ένα χωριό της Δυτικής Όχθης ανατολικά της Ιερουσαλήμ, το Αμπού Ντις.

Ο Κούσνερ προγραμματίζεται να παρουσιάσει το αμερικανικό σχέδιο στους πρεσβευτές των κρατών-μελών του ΣΑ αύριο Πέμπτη. Οι Παλαιστίνιοι το έχουν ήδη απορρίψει, ωστόσο κάποιες αραβικές χώρες το θεωρούν βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που παραμένει κλινικά νεκρή εδώ και χρόνια.

Εάν όπως προεξοφλείται οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο σχέδιο, οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να το υποβάλλουν στη Γενική Συνέλευση των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, για μια ψηφοφορία που θα επιτρέψει να μετρηθεί ποια είναι η αντιμετώπιση του σχεδίου του Τραμπ — και ποια είναι η επιρροή που διαθέτει ακόμη η Ουάσινγκτον, τουλάχιστον ως προς το Μεσανατολικό — σε διεθνές επίπεδο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters

www.ert.grΠηγή: ert.gr