Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά

Η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 89 ετών, η οποία, το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών, με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Η Κική Δημουλά ήταν μια σπουδαία γυναίκα, μία μεγάλη ποιήτρια που κατάφερε με το έργο της να κερδίσει όχι μόνο την αναγνώριση των ειδικών αλλά και την αγάπη πολυάριθμων αναγνωστών κάθε ηλικίας, ακόμη και της πολύ νέας γενιάς. Κι αυτό γιατί πέτυχε να συμπυκνώσει στα ποιήματά της σκέψεις κι αισθήματα για τα κορυφαία ζητήματα της ύπαρξης (τη ζωή, τον έρωτα, την απώλεια, το αμείλικτο του χρόνου που περνά, το θάνατο) με τρόπο προσπελάσιμο και από τους αμύητους στην ποίηση.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1949, σε ηλικία μόλις 18 ετών, διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου εργάστηκε έως και το 1973. Δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή της.
Το 1952 παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο έζησε έως το θάνατό του το 1985. Απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1956 εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο «Έρεβος», η αναγνώριση ωστόσο της ποιητικής φωνής έρχεται τη δεκαετία του 1970.

Συνδυάζοντας καθαρές εικόνες, φιλοσοφική εμβάθυνση στην έννοια των λέξεων, ενδόσκοπηση και λυρισμό, παιγνιώδεις και απροσδόκητες νοηματικές συνδέσεις στη σύνθεση, η ποίηση της Κικής Δημουλά κέρδισε με τις συλλογές «Ερήμην», «Επί τα ίχνη», «Το λίγο του κόσμου», «Χαίρε ποτέ», «Η εφηβεία της λήθης», «Ενός λεπτού μαζί», «Χλόη θερμοκηπίου», «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», «Δημόσιος καιρός», «Άνω τελεία», και άλλες, το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2010 για το σύνολο του έργου της και παντοτινή θέση στο πάνθεον της νεότερης ελληνικής ποίησης.

Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών, στην έδρα της ποίησης που είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν σε αρκετές ξένες γλώσσες χαρίζοντας της το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2009 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2010, και τα δύο για το σύνολο του έργου της.

Η Κική Δημουλά τίμησε την ποίηση, την ελληνική γλώσσα, το φύλο της και τους αναγνώστες, που την αγάπησαν σαν κάποιον που εξέφρασε το βαθύτερο είναι τους. Μέσα από τα βιβλία, θα είναι πάντα μαζί μας.

www.ert.grΠηγή ert.gr