Οι σχεδιασμοί για τη μεταμνημονιακή εποχή – Δράσεις και αντιδράσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (video)

Στον αστερισμό της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κινείται ο πολιτικός κόσμος. Σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία στη νέα εποχή, αναλύει το όραμα του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και αναδεικνύει τους νέους ως κλειδί για το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο. Τις προτάσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελάφρυνση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, αποτελεί τη βασική στόχευση των μέτρων που σχεδιάζει να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Η τελική μορφή των ανακοινώσεων αναμένεται να κλειδώσει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι:

  • η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο περιορισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην ιατρική δαπάνη και η μείωση, ή και κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος.

Τα μέτρα θα είναι πλήρως ενταγμένα στο τριετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς και στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας με άρθρο του στο Περιοδικό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου.

«Είναι η ώρα να απελευθερώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Μια γενιά ανθρώπων που οι γνώσεις, οι ικανότητες, και η εργατικότητά τους είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο στοχεύει στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την προστιθέμενη αξία».

Για ανεύθυνη παροχολογία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προνομοθετήσει μέτρα για την επόμενη τετραετία, διότι οι δεσμεύσεις τελειώνουν τη μέρα των εκλογών.

«Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για δήθεν έξοδο από μνημόνια, αλλά η χώρα είναι ακόμα εκτός αγορών»

Η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού απάντησε: «Εύλογα αγχώνεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς το «άλλοθι» των μνημονίων. Γιατί οι πολίτες θα βλέπουν κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρα, ποιος θέλει να ρημάξει το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια ασφάλιση και ποιος να ενισχύσει τους πολλούς και τον κόσμο της εργασίας».

Αυστηρή είναι η κριτική προς την κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 2ο εξάμηνο του έτους άνοιξαν 9.500 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιώργος Καββαθάς τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει αισθητή φορολογική ελάφρυνση για τους εμποροβιοτέχνες.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

 

www.ert.grΠηγή ert.gr