Ν. Υόρκη: «Αναπνευστήρες για έξι μέρες ακόμα» (video)

Τρομάζουν οι αριθμοι των νεκρών τις ΗΠΑ, που μετατρέπεται σε νέα Ιταλία. 1169 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο. Το επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Νέα Υόρκη, που θρηνεί πανω από 1500 θύματα. Περισσότερα από 1,3 εκατ. τεστ έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη χώρα, με 245.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 6.000 θύματα.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον covid-19 στον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό  από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Στη Νέα Υόρκη διαπιστώνεται το ένα τέταρτο των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές, με φτωχές οικογένειες που συνωστίζονται  σε πολύ μικρούς χώρους.

AP Photo

Ενδεικτικό της κατάστασης η εντολή προς ασθενοφόρα και τραυματιοφορείς να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία ασθενείς που δεν έχουν σφυγμό.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης ζήτησε 100.000 σάκους για τους νεκρούς. Νεκροτομεία δεν έχουν πλέον χώρο και στήνονται πρόχειρα σε φορτηγά έξω από νοσοκομεία.

Σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατά μέσο όρο 350 νέοι ασθενείς χρειάζονται αναπνευστήρα κάθε βράδυ.

Μετά την Καλιφόρνια και οι αρχές της Νέας Υόρκης καλούν τους κατοίκους να φορούν χειροποίητες μάσκες, ενώ τις ελλείψεις στα νοσοκομεία καταγγέλουν ολοένα και περισσότεροι νοσηλευτές.

AP Photo

«Εάν η πορεία της επιδημίας συνεχιστεί σε αυτόν τον ρυθμό έχουμε αποθέματα σε αναπνευστήρες για έξι ημέρες», προειδοποιεί ωστόσο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντονι Κουόμo.

Και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε άλλο ένα τεστ, «για να δει πόσο γρήγορο είναι»,  το υπουργείο ‘Αμυνας μεταφέρει σημαντικές μονάδες του στρατού σε πυρηνικά καταφύγια για να τις προστατεύσει από τον ιό.

Παράλληλα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, για ανάρμοστη συμπεριφορά. O Μπρετ Κροζίερ, απηύθυνε έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον κορoνοϊό, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν». Ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», χωρίς τον απαραίτητο «επαγγελματισμό», έκρινε ωστόσο το Πεντάγωνο.

Ανταπόκριση:Αλέξανδρος Μόρντουντακ

www.ert.grΠηγή: ert.gr