Νομικές οδούς ψάχνει η Ουγγαρία για τις κυρώσεις του ευρωκοινοβουλίου

Τη Δευτέρα  θα αποφασίσει η ουγγρική κυβέρνηση ποια νομική οδό θα ακολουθήσει για να προσβάλλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βουδαπέστης κατηγορώντας την ότι αποτελεί μια «συστηματική» απειλή για τις αξίες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν κατα δήλωση του στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας αναμένει «ένα σοβαρό νομικό διάλογο» σχετικά με την απόφαση. Σφοδρότατος πολέμιος της υποδοχής μεταναστών στην ΕΕ, επισήμανε ότι με τις ευρωεκλογές να αναμένονται τον επόμενο χρόνο είναι μετρημένες οι ημέρες του παρόντος Ευρωκοινοβουλίου.

Από τα πυρά του Όρμπαν δεν γλύτωσε ούτε η Καγγελάριος Α. Μέρκελ την οποία επέκρινε   έπειτα από την έκκληση που έκανε χθες Πέμπτη προς τα κράτη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ο Frontex — ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ– έχει αρκετές εξουσίες ώστε να αποτρέπει την παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν.

Η Βουδαπέστη αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, εκτιμώντας πως δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά (και 48 αποχές), φθάνοντας το όριο των δύο τρίτων των ψήφων που κατατέθηκαν, αλλά όχι εκείνο των δύο τρίτων των παρόντων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr