Μελβούρνη: Συνελήφθη ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης  

Ένας άνδρας 20 ετών τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό μιας τρομοκρατικής ενέργειας στη Μελβούρνη (νότια Αυστραλία) το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συνελήφθη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Ο συλληφθείς υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται στον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Μελβούρνη το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε η αστυνομία στην Πολιτεία Βικτόρια.

Ο νεαρός ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο Γουέριμπι, ανακρίνεται και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον δικαστή. Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα, πάντως διευκρίνισε ότι δεν αναμένει να προχωρήσει σε άλλες συλλήψεις. Ανέφερε ότι η απειλή εναντίον της Μελβούρνης «τέθηκε υπό έλεγχο».

Οι αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες εκφράζουν εδώ και χρόνια ανησυχίες για επιθέσεις εξτρεμιστών, είχαν αυξήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 το επίπεδο επαγρύπνησης για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών, κυρίως από Αυστραλούς που ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων ή οπαδούς των τζιχαντιστών.

Διαβεβαιώνουν ότι απέτρεψαν 13 επιθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας ενέργειας που σχεδιαζόταν να γίνει στο κέντρο της Μελβούρνης τα Χριστούγεννα του 2016 από υπόπτους εμπνευσμένους από τη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ένα άλλο σχέδιο επίθεσης που ματαιώθηκε πρόσφατα, επίσης εξ ονόματος του ΙΚ, είχε στόχο να συντριβεί ένα επιβατικό αεροπλάνο με τη χρήση είτε κάποιου δηλητηριώδους αερίου ή ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Τον Δεκέμβριο του 2014, μια ομηρεία σε καφέ του Σίδνεϊ είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γυναίκες που είχε απαγάγει ένας ένοπλος, καθώς και ο δράστης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Μελβούρνη: Συνελήφθη ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης