Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης – Οδηγίες προς τα σχολεία (video)

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς η εποχική γρίπη παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Μόνο την τελευταία εβδομάδα 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ένα 5χρονο κορίτσι στην Κρήτη και ένα βρέφος μικρότερο του 1 έτους στη Βόρεια Ελλάδα.

Άλλος ένας θάνατος έγινε γνωστός το πρωί της Πέμπτης στα Χανιά, ο τέταρτος στην Κρήτη μέσα σε λίγες μέρες. Ένας άνδρας 46 ετών, με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Συνολικά από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ 165 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Οδηγίες στα σχολεία δίνει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Εγκύκλιο προς τα σχολεία που επισημαίνει τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη έστειλε το υπουργείο Παιδείας και συνιστά στους διευθυντές να ειδοποιούν αμέσως τους γονείς των παιδιών τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να περιμένουν τους γονείς τους σε χώρο που δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.

Το υπουργείο συνιστά να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, δηλαδή να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Τα παιδιά καλό είναι να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι ή αντισηπτικό.

Να μην χρησιμοποιούν οι μαθητές μεταξύ τους τα ίδια μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους και άλλα αντικείμενα. Επίσης όταν βήχουν ή φτερνίζονται καλό είναι να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο και τέλος να μην πίνουν τα παιδιά νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Είναι βασικοί κανόνες που πρέπει τηρούνται και καλό είναι να τους υπενθυμίζουμε σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Άννα Παπασωτηρίου, Ελίνα Κολύβα

www.ert.grΠηγή ert.gr