Λ. Κατσέλη: «Εάν γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα έχουν πρόβλημα και οι τράπεζες»(audio)

Η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Δίνες και Ευθύνες».

Η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι έγραψε αυτό το βιβλίο επειδή έπρεπε να δοθούν απαντήσεις όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και αν υπήρχαν εναλλακτικές «νομίζω υπήρχαν εναλλακτικές κατά την περίοδο της κρίσης. Αυτό που τονίζω στο βιβλίο είναι ότι αν δεν φροντίσουμε και τώρα να αναδιαρθρώσουμε την παραγωγική βάση της χώρας, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που οργανωνόμαστε σαν κοινωνία, για μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία με κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος, θα έρθει μια καινούργια κρίση.

Για το νέο πτωχευτικό νομοθετικό πλαίσιο που αναμένουμε να κατατεθεί στη βουλή η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «είμαι υπέρ της πρότασης που έκανε το ΚΙΝΑΛ για τα κόκκινα δάνεια. Για να βρούμε μια λύση πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες αρχές. Να δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη όσο ευάλωτος και αν είναι να εκπροσωπείται ισότιμα με τον πιστωτή και να προασπίζει τα δικαιώματά του μέσω αδιάβλητων διαδικασιών. Να προασπίζεται το κοινωνικό δικαίωμα στην κύρια κατοικία. Πιστεύω ότι μια κοινωνία εξαθλιωμένων αστέγων αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της Δημοκρατίας. Πρέπει να διασφαλιστούν και τα κεφάλαια και η τραπεζική επάρκεια των τραπεζών. Αν αποδεχτούμε αυτές τις αρχές μπορεί να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένες δράσεις» είπε η πρώην υπουργός Οικονομίας και συμπλήρωσε « νομίζω ο κ. Σταϊκούρας έχει μετακινηθεί από τις αρχικές του θέσεις γιατί τον ακούω να λέει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία ιδίως στους ποιο ευάλωτους. Εάν γίνουν πολλοί πλειστηριασμοί ειδικά της πρώτης κατοικίας θα υπάρξει πρόβλημα και στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.

Για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τις συνεργασίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι είναι «καιρός να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος και να υπάρξουν συγκλίσεις».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή ert.gr