Κυρώσεις κατά του Ορμπάν ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο-Εκρηκτική συνεδρίαση στη Γερμανική Βουλή (video)

Το μεταναστευτικό και η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων ανάβει φωτιές στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τετρακόσιες σαράντα οκτώ ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, οι ευρωβουλευτές στρέφονται κατά της Ουγγαρίας και ζητούν να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 7 για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μεταναστευτικό ταλανίζει τη Γερμανία και εκρηκτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Μπούντεσντανγκ. φορμή οι διαδηλώσεις ακροδεξιών στο Κέμνιτς, μετά το θάνατο Γερμανού σε καυγά με μετανάστες.

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία θα αναζητήσει, υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, με 448 ψήφους υπέρ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταψήφισαν 197 ευρωβουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Νωρίτερα ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  στην τελευταία ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μία φωνή στην εξωτερική πολιτική

Παπαδημούλης: Μεγάλη νίκη της δημοκρατικής Ευρώπης

Για μεγάλη νίκη της δημοκρατικής Ευρώπης απέναντι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, για την έγκριση, με μεγάλη πλειοψηφία, από το Ευρωκοινοβούλιο, της έκθεσης κατά των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Όρμπαν.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, μια έκθεση κόλαφο κατά των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία. Μια μεγάλη νίκη της δημοκρατικής Ευρώπης, απέναντι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση!».

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ υποστήριξε ότι το έτος των ευρωεκλογών είναι «υπαρξιακό», με διάφορες τάσεις εθνικισμού και λαϊκισμού εντός της ΕΕ, αλλά και με αυταρχικούς ηγέτες. Προσέθεσε, ότι ο Βικτόρ Ορμπάν κρατούσε σε ομηρία τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ότι η ακροδεξιά προσπαθεί να υπονομεύσει την ΕΕ εκ των έσω. Κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει ένα πακέτο συγκεκριμένων μέτρων για να προστατεύσει τις ευρωεκλογές από «εξωτερικές παρεμβάσεις» και από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και να εντοπιστούν οι «ξένοι πράκτορες» που δραστηριοποιούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

«Μπορεί, σήμερα, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να στοιχίστηκε με την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφορικά με την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, η στάση της, όμως, θα ήταν πιο πειστική αν συνοδευόταν και από μια έμπρακτη καταδίκη θέσεων του Β. Ορμπαν με τις οποίες συμφωνούν κορυφαία μέλη της ΝΔ, όπως αυτές για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Θα περιμέναμε από τη ΝΔ, όχι μόνο να ψηφίζει κατά του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ο οποίος παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου στη χώρα του, αλλά και να καταδικάζει δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της που ζητούν «θεσμική προστασία» για να μην ξαναβγεί αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν θέλουν «να χαρίσουν τον δικτάτορα Μεταξά στη Χρυσή Αυγή», αλληλογραφούσαν με τον δικτάτορα Παττακό, δεν θέλουν κοινωνιολογία στα σχολεία «για να μη γίνουν αριστερά τα παιδιά», ομνύουν στο ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι ζητάμε πολλά από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, άλλωστε, αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως κι ο κ. Όρμπαν» σημείωνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ στο ΕΚ σχετικά με την ψηφοφορία για την Ουγγαρία.

«Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κυβέρνηση Όρμπαν και οι αναφορές στους μετανάστες δεν μπορούν να ξεπλύνουν την αντιμεταναστευτική πολιτική και τον αντικομμουνισμό της ΕΕ» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Σιγιάρτο:«Μικροπρεπής εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας

Η σημερινή απόφαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρχίσουν μια τιμωρητική διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας είναι η «μικροπρεπής εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης σε βάρος της Ουγγαρίας, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σιγιάρτο. «Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια video: Ρένα Δημητρίου-Μαρία Κονταξή

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr