Κοινός στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018

Στην Αθήνα έρχεται τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα έχει επαφές με το οικονομικό επιτελείο και θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist, ένα μήνα πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση. Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει πως η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα, επισημαίνει όμως ότι θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του ’18, όπως έγινε και με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα στήριξης.

Στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, προσβλέπουν η Ελλάδα και οι εταίροι.

Τη Δευτέρα, με αφορμή την παρουσία του στο Συνέδριο του Economist, φτάνει στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Το ελληνικό πρόγραμμα τερματίζεται τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς και εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, ότι η οικονομία λειτουργεί, η οικονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη έχουν επιστρέψει, ώστε η χώρα να είναι ξανά οικονομικά ανεξάρτητη. Αυτός είναι ο καθοριστικός στόχος και γνωρίζω ότι με αυτή την άποψη συμφωνούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημειώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση είναι να τελειώσουν με τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση.

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η δημοσιονομική κατάσταση δεν φαίνεται να δημιουργεί περιθώρια για νέες απαιτήσεις. Οι στόχοι όχι μόνο επιτυγχάνονται, αλλά σημειώνεται και διαρκής υπεραπόδοση. Επομένως το σενάριο με τις συντριπτικά ισχυρότερες πιθανότητες είναι ότι από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

«Με βάση και τις επιδόσεις που έχει επιδείξει η κυβέρνηση, θα με εξέπληττε αν κάποιος θεσμός έθετε νέα θέματα. Το θεωρώ από δύσκολο ως απίθανο», εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην «DOCUMENTO».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Μ. Γκαμπριέλ, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα μας, στέλνει θετικό επενδυτικό σήμα: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία αξίζει να γίνουν επενδύσεις, και τα πλεονεκτήματα της τα γνωρίζει πολύ καλά η Κομισιόν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στα πυρά προς την κυβέρνηση για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να επιρρίπτει ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους.

«Ο κ. Τσίπρας αντήλλαξε τις μεταρρυθμίσεις με υψηλότερους φόρους. Εμείς θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Θα ανταλλάξουμε τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πιστεύουμε, με μικρότερους φόρους», αναφέρει στη Real News Άδ. Γεωργιάδης.

Το κυβερνητικό πλάνο αφορά στην τόνωση της ανάπτυξης στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών και δικαιοκρατικών αρχών με προστασία της εργασίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Καθημερινή», και σημειώνει ότι τα σχέδια κυβέρνησης-ΝΔ, τα οποία συγκρούονται, είναι απολύτως ευκρινή: «Από την άλλη μεριά, η ΝΔ προτείνει -με έναν αφελή αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνο πρωτοφιλελεύθερο λόγο- ένα παραγωγικό μοντέλο όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και συντριβής της εργασίας. Αυτή είναι η κάθετη διαχωριστική γραμμή του πολιτικού συστήματος σήμερα».

«Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι απλώς εκτός πραγματικότητας και στερούν από την πραγματική οικονομία το απαραίτητο οξυγόνο από τη μείωση της εξαιρετικά υψηλής σήμερα άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει στις «Ειδήσεις» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας.

«Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες μιζέριας και πανικού. Η κυβέρνηση, αντίθετα, πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, σταθερότητας και διατήρησης της δημοκρατίας», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» ο αναπλ. υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.

Ρεπορτάζ: Γ. Παντελάκης
Πηγή: ΕΡΤ1


Δείτε εδώ: Κοινός στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018