Η πιο μεγάλη μάχη – Τέλη Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του lockdown

Σε καθοριστικό σημείο βρίσκεται η πορεία της πανδημίας, καθώς οι θάνατοι σήμερα εκτοξεύθηκαν και οι επιστήμονες προσδοκούν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να αρχίσει να αποδίδει το lockdown. Την Κυριακή καταγράφηκαν δύο θλιβερά αρνητικά ρεκόρ -71 θάνατοι και 392 ασθενείς διασωληνωμένοι- ενώ διαγνώστηκαν 1.698 νέα κρούσματα.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παραμένει κρίσιμη, τα rapid τεστ δείχνουν υψηλό αριθμό θετικών στον ιό, ωστόσο η σχετική σταθεροποίηση της καμπύλης, μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, αφήνει μια πρώτη χαραμάδα αισιοδοξίας.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες εισαγωγές ασθενών με Covid, με αρκετούς να χρειάζονται διασωλήνωση και να μην υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε την Κυριακή προσήλθαν εκατοντάδες πολίτες για rapid test· ένας στους τρεις βγήκε θετικός.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου ξεκίνησε την εφημερία με μόνο ένα κρεβάτι κενό από τις συνολικά 27 κλίνες.

Ανάλογη η εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ, όπου το Σάββατο στην εφημερία έγιναν 70 εισαγωγές. Πλέον χρειάζονται διασωλήνωση και αρκετοί ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Έκκληση σε όποιους ιδιώτες μπορούν να δωρίσουν αναπνευστήρες στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, των οποίων οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

Τα αποτελέσματα του καθολικού lockdown θα φανούν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιη και επιβεβλημένη την παράτασή του.

Ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη στους γιατρούς της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Μακεδονία και τη Θράκη και άμεσα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Τις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον Αυλώνα, όπου στεγάζεται μέρος του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού ιατρικού υλικού για τις χώρες της ΕΕ, επισκέφθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικές ειδήσεις:

Ρεπορτάζ: Σμ. Αγορογιάννη

www.ert.grΠηγή ert.gr