Επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών – Στον Πειραιά μετανάστες με προορισμό την ενδοχώρα (video)

Συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών από τους μετανάστες. Άλλοι 400 αποβιβάστηκαν το Σάββατο στον Πειραιά, με προορισμό κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Ωστόσο, νέοι πρόσφυγες καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια και αναπληρώνουν αυτούς που φεύγουν.

406 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και την υποσαχάρια Αφρική, που διέμεναν σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί, μεταφέρονται σε δομές της Ελευσίνας, των Θερμοπυλών, της Ριτσώνας και σε ξενοδοχεία στον Μαραθώνα και τους Αγίους Θεοδώρους.

Είναι πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών ολοκληρώθηκε, τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επεσήμανε ότι από τις αρχές του χρόνου μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα 12.000 πρόσφυγες.

Επτά χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας στις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι προσφυγικές ροές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Οκτώβριο 4.000 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr