Δεν επηρεάζεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, διευκρινίζει η Κυβέρνηση (video)

Δεν επηρεάζεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 ούτε συντρέχει λόγος επιστροφής αναδρομικών, διευκρινίζει η Κυβέρνηση με αφορμή πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε δύο συνταξιούχους για περικοπές που είχαν υποστεί την περίοδο 2011-2012, οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο Επικρατείας. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει, πάντως, ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση εκδώσει στο εξής το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύγχυση επικρατεί στους συνταξιούχους αναφορικά με την επιστροφή ποσών από δώρα και περικοπές που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις. Πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων δικαιώνουν συνταξιούχους. Μάλιστα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους 3.400 ευρώ περίπου. Το ποσό εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν ασκήθηκε έφεση μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχει θέμα αναδρομικών διεκδικήσεων, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι εν λόγω αποφάσεις δεν αλλάζουν τα δεδομένα, υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση. Επαναλαμβάνει επίσης ότι το ΣτΕ, με απόφαση-πιλότο το 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012. Τονίζει επίσης ότι η Κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016.

«Το ΣτΕ δεσμευμένο από τις δικές του αποφάσεις και με την εξουσία που δίνει το Σύνταγμα περί μη αναδρομικότητας, δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση. Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», σημειώνει στα «Νέα» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο ΕΦΚΑ, πάντως, έχει θέσει σε λειτουργία από τον Οκτώβριο ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για επιστροφή αναδρομικών και για τη μη εφαρμογή των μειώσεων του 2012.

Σχετικές ειδήσεις:

Ρεπορτάζ: Κ. Γράβου
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr