Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία – Προστάτης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (video)

Γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα κι όλα τα αεροδρόμια της χώρας δέχθηκαν πλήθος κόσμου για να δουν από κοντά αεροσκάφη, ιπταμένους αλλά και τους τεχνικούς που τα συντηρούν. Καθημερινά οι έλληνες αεροπόροι δίνουν αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η μελέτη και η διαρκής εκπαίδευσή τους έχει κάνει να ξεχωρίζουν πάντα και παντού.

Ο Σπύρος Βαλσάμης, Σμηναγός 331 Μοίρας Mirage 2000-5 «Θησέας» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ: «Πρέπει να είμαστε πάντα πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε κι αυτό που κάνουμε κάθε μέρα είτε σε εκπαιδευτικές πτήσεις είτε σε επιχειρησιακές να μαθαίνουμε μέσα από τυχόν λάθη».

Οι «φρουροί» του Αιγαίου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, απογειώθηκαν πάνω από 2766 φορές μέσα σ’ έναν χρόνο για την αναχαίτιση μαχητικών της γειτονικής χώρας, καταγράφοντας πάνω από 72 αερομαχίες.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
2766+ παραβιάσεις από Τουρκικά μαχητικά
72+ αερομαχίες

Ο Σταμάτης Δημητρακόπουλος, Αντισμήναρχος, Διοικητής 332 Μοίρας Mirage 2000 τονίζει: «Η 332 Μοίρα, όπως και οι υπόλοιπες μοίρες της ΠΑ είναι έτοιμες να συμβάλλουν σ’ αυτό που λένε αποτροπή, να μην προσπαθήσει κανείς, να μην μπει στη διαδικασία καν.+ είμαστε έτοιμοι ώστε να μην απογειωθούν καν τα αντίπαλα αεροσκάφη».

Για τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, οι αφανείς ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το τεχνικό προσωπικό, που φροντίζουν για την αποκατάσταση βλαβών.

Ο Αθανάσιος Δημαράς, Υποσμηναγός, Μηχανικός 332 Μοίρας δηλώνει: «Τα προβλήματα υπάρχουν, εμείς εδώ είμαστε για να τα λύσουμε και τα λύνουμε, βάζουμε κάτω τη βιβλιογραφία, τις τεχνικές οδηγίες και τα λύνουμε».

F-16 όλων των τύπων και Mirage κάθε μέρα βρίσκονται σε επιφυλακή από 60 έως και 2 λεπτά. Το Mirage είναι το αεροσκάφος που κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο.

Ο Χρήστος Κοντσές, Αντισμήναρχος, Διοικητής 331 Μοίρας «Θησέας» Mirage 2000-5 επισημαίνει: «Το πλεονέκτημα που έχουμε εμείς είναι πως εμείς τους γνωρίζουμε, ξέρουμε τι πετάνε, τις δυνατότητες που έχουν και τα μέσα, αντιστοίχως ο δυνητικός εχθρός δεν ξέρει τις δυνατότητες, πως μπορούμε να κινηθούμε όταν θελήσουμε»

Ο Παναγιώτης Φαρασόπουλος, Σμηναγός 332 Μοίρας, Διοικητής Β’ Σμήνους Mirage 2000 υπογραμμίζει: «Η διαφορά είναι στον άνθρωπο που πετά, σαν όπλο που δεν το γνωρίζουν έχουμε πλεονέκτημα. Τους φοβίζει αυτό και μας δίνει το δικαίωμα του αιφνιδιασμού».

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ
Από χθεσινή εκδήλωση «Παρακαλούμε αλλάξτε τον αριθμό των επιβατών από 8 σε 9, η επίτοκος γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι». Όμως εκτός της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας, η Πολεμική Αεροπορία έχει κληθεί να υπερασπιστεί και μαζί με τα πτητικά μέσα Στρατού και Ναυτικού, την υγεία των νησιωτών με χιλιάδες αεροδιακομιδές.

6χρονος που γεννήθηκε σε Super Puma της ΠΑ μάς λέει: «Γεννήθηκα μέσα σε ένα Super Puma κι εσύ είσαι ο νονός μου»

-Μέσα σε μια δεκαετία κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου διακομίστηκαν 15.062 ασθενείς σε 26.451 πτητικές ώρες.

ΠΤΗΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑ
11.038 αεροδιακομιδές
15.062 ασθενείς
26.451 ώρες πτήσης

Ανάλογη είναι και η προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στις πυρκαγιές, κάθε καλοκαίρι πιλότοι και τεχνικοί των πυροσβεστικών αεροσκαφών βρίσκονται σ’ έναν διαρκή αγώνα κοντά στον συνάνθρωπο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.grΠηγή ert.gr