Βουλή: Κόντρα Κουρουμπλή-Μητσοτάκη για τη ρύπανση στο Σαρωνικό (video)

Σε κόντρα μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του υπουργού Ναυτιλίας και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε η ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για το ναυτικό ατύχημα και την μόλυνση στον Σαρωνικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Παναγιώτης Κουρουμπλής διασταύρωσαν τα ξίφη τους με επίκεντρο το πότε η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Θάλασσα (ΕΜΣΑ).

«Καθυστερήσατε 4 μέρες να ζητήσετε την βοήθεια του ΕΜΣΑ», κατήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους. «Πρόκειται για μητσοτακέϊκο ψέμα. Δεν σας φοβάμαι», απάντησε ο Π. Κουρουμπλής σε επίσης υψηλούς τόνους.

«Είτε ο ΕΜΣΑ λέει ψέματα ή εσείς. Ήσασταν 3 μέρες στο Λονδίνο και δεν επιστρέφατε. Ντροπή σας!» ανταπάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Είστε αδιάβαστος. Το συγκεκριμένο πλοίο της ΕΜΣΑ ήταν σε αποστολή. Δεν σας ενημέρωσαν σωστά. Την Τρίτη το απόγευμα έφτασε στον Πειραιά. Όταν τελείωσε την αποστολή στείλαμε επίσημο αίτημα», ήταν η απάντηση του υπουργού.

«Ντροπή σας! Ψεύδεστε! Θα έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί. Είστε υπόλογος», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης. «Αν το ζητάτε εσείς δεν θα παραιτηθώ ποτέ!», ανταπάντησε ο Π. Κουρουμπλής.

Νωρίς το βράδυ η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «Μετά την σημερινή επιβεβαίωση της Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (ΕΜSA), κυρίας Russeva, ότι η Κυβέρνηση έστειλε το αίτημα συνδρομής το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα και αναμένουμε την παραίτησή του».

Ο υπουργός Ναυτιλίας από το βήμα της Επιτροπής είπε πως θα φέρει την Παρασκευή νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει όριο ηλικίας για πλοία όπως το Αγία Ζώνη ΙΙ. «Το σχέδιο ήταν έτοιμο σε γραφείο υπουργού, προκατόχου μου, και δεν προχωρούσε λόγω συμφερόντων», τόνισε ο Π. Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς ο Π. Κουρουπλής δήλωσε πως «σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά». Προσέθεσε μάλιστα πως «όλη η προσπάθεια γίνεται με μηχανικά μέσα. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά μέσα. Δεν θα πέσει ούτε ένα κιλό χημικά στην θάλασσα της περιοχής».

«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερο. Νομίζω πως ήμασταν αποτελεσματικοί και θα κριθούμε» κατέληξε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως το υπουργείο κινείται σε δύο άξονες, την απορρύπανση και αποκατάσταση της οικοσυστηματικής λειτουργίας του Σαρωνικού.

«Ο στόχος του σχεδίου είναι να δούμε το μέγεθος του προβλήματος το οποίο δεν είναι μείζον αλλά μεγάλο και να δούμε αν οι επιπτώσεις είναι αντιστρεπτές ή όχι. Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις των επιστημόνων λένε ότι είναι αντιστρεπτές», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις Δημάρχων και εκπροσώπων περιβαλλοντικών φορέων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ

Σχετική είδηση: Στη μάχη για την απορρύπανση του Σαρωνικού (video)


Δείτε εδώ: Βουλή: Κόντρα Κουρουμπλή-Μητσοτάκη για τη ρύπανση στο Σαρωνικό (video)