Αυξήσεις στις τιμές για αγορά και ενοικίαση διαμερισμάτων (video)

Στροφή στην αγορά ακινήτων δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις άλλαξαν το σκηνικό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξήσεις τιμών, τόσο για την αγορά, όσο και για την ενοικίαση διαμερισμάτων.

Με τα μισθώματα να κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη σε δημοφιλείς περιοχές για τους χρήστες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί είναι οι Έλληνες που στρέφονται στην αγορά κατοικίας, για να τονώσουν το εισόδημά τους.

Κτηματομεσιτικοί παράγοντες μιλούν για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, οι οχτώ στους δέκα, που αγόρασαν ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν Έλληνες. Ακολουθούν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι, κατά κύριο λόγο μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα, που αγόρασαν ακίνητα έως 90.000 ευρώ σε όλη την επικράτεια.

Ιανουάριος -Ιούνιος 2018
Αγοραστές κατοικιών έως 90.000 ευρώ
Ελληνες 74,2%
Αλβανοί 7%
Βούλγαροι 6,3%
(πηγή: ΕΠΠΑ)

Οι διαθέσεις των ξένων επενδυτών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ακινήτων μέσω Πλατφορμων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, προκάλεσαν αυξήσεις τιμών, τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση διαμερισμάτων.

Ακόμα και στους πιο εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπως την οδό Αμερικής, σε κτίρια όπου στεγάζονταν επαγγελματικοί χώροι, πλέον διατίθενται διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Με βάση την έρευνα, Κινέζοι, Τούρκοι, Άραβες και Ισραηλινοί εμφανίζονται σε αγοραπωλησίες μεγάλης αξίας. Το 31,8% προχωρά στην αγορά του ακινήτου για λόγους επενδυτικούς, το 45,7% για μόνιμη κατοικία και το 10,9% για εξοχική κατοικία.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

www.ert.grΠηγή ert.gr