Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τα σύνορα με την Τουρκία – Συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Τούρκων στρατιωτών

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των κουρδικών ένοπλων τμημάτων από την ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία πριν την λήξη της προθεσμίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η προθεσμία των 150 ωρών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, για την αποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία προέβλεπε ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνονταν από τα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, έληγε σήμερα στις 18.000 ώρα Μόσχας.

Μετά την αποχώρηση του YPG, βάσει της συμφωνίας, τα τμήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας με Τούρκους στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες για να βεβαιωθούν ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, τις οποίες η Τουρκία εντάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν πράγματι αποχωρήσει από τις παραμεθόριες περιοχές.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν αυτές οι περιπολίες. Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Μιλώντας από την Άγκυρα, σε μια εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα της Συρίας θα συνεχιστούν.

«Δεν είμαστε εκεί κάτω για να παραμείνουμε. Έχουμε μόνο έναν στόχο, είμαστε εκεί για να εκκαθαρίσουμε (τη ζώνη) από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει απειλήσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επαναληφθούν αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia μετέδωσε ότι στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας φαίνεται να έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ τμημάτων του συριακού κυβερνητικού στρατού και του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια που βρίσκεται κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα, oι πέντε από «πυρά πυροβολικού», ενώ ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό.

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Αμερικανικές ενισχύσεις στην αν. Συρία-Εκπνέει η διορία για Κούρδους (video)

www.ert.grΠηγή: ert.gr