Το Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοπορεία στη Χαλκίδα με διοργανωτές τους φορείς: σύλλογος «ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς», Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, ομάδα πολιτών για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, El Camino-Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης, Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: “Θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοπορεία: αγάλματα παραλίας Χαλκίδας- Ροδιές Κανήθου-Πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί θα γίνουν σύντομες ομιλίες και πικετοφορία με θέμα την προστασία της Ευβοϊκής φύσης. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο νησί μας αφορούν:

– Την απειλή της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ. Η σπάνια βιοποικιλότητα, τα αρχαία μνημεία, ακόμα και στη γειτονιά μας (αρχαίο μνημείο διατειχίσματος Αυλίδας), οι οικοσυστημικές υπηρεσίες γενικότερα κινδυνεύουν.
– Τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος (βλ. Βόρειος Ευβοϊκός)
– Τη επικείμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας από την καύση απορριμμάτων, π.χ. στο Αλιβέρι
– Τη διαχείριση των υδάτινων συστημάτων, π.χ. τα φράγματα Μανικιάτη. Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί μελλοντικά.
– Τα προβλήματα στο αστικό περιβάλλον, όπως προσβασιμότητα για όλους, διαχείριση απορριμμάτων, υπερκατανάλωση ενέργειας, έλλειψη πρασίνου, υποβάθμιση των αστικών αλσυλλίων, έλλειψη ποδηλατοδρόμων, σύγχρονων μέσων μεταφοράς κ.α.

υγροβιότοπος Κολοβρέχτη

Ώρα συγκέντρωσης: 9.30 στα Αγάλματα
‘Ώρα εκκίνησης: 10.00
Ελάτε όλοι με το κράνος σας και ειρηνικά συνθήματα για την προστασία της φύσης. Θα τηρηθούν τα μέτρα αλληλοπροστασίας από τον covid19, όπως αποστάσεις, μάσκες κ.α. ειδικά στο χώρο της πλατείας”.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr