Το slow fashion είναι η «απάντηση» στο fast fashion. Λογικό.

Το fast fashion είναι ένας όρος που αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια και περιγράφει τους γρήγορους ρυθμούς παραγωγής και κατανάλωσης της μόδας, την ταχύτατη εναλλαγή των τάσεων και την πτώση των τιμών σε αναλογία με τη χαμηλή ποιότητα. 

Ας βγάλουμε τον ελέφαντα από το δωμάτιο: τα brands που στέκονται στην «πρώτη γραμμή» του fast fashion είναι αυτά από τα οποία αγαπάμε να ψωνίζουμε και τα οποία κατέβασαν τις τάσεις από την πασαρέλα στη ντουλάπα της γυναίκας με χαμηλό εισόδημα. 

Μερικά νούμερα: Το 2015, ο μέσος όρος υφασμάτινων απορριμμάτων (δηλαδή ρούχων) ενός Αμερικάνου ήταν περίπου 34 κιλά. Τα Zara λανσάρουν περίπου 20.000 νέα σχέδια το χρόνο, χωρισμένα σε micro- trends και επιμέρους συλλογές. Σύμφωνα με την εταιρεία McKinsey & Company, η παγκόσμια παραγωγή ρούχων διπλασιάστηκε κατά το διάστημα 2000-2014, ενώ στο ίδιο διάστημα οι αγορές του μέσου καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 60%. Παράλληλα, άλλη έρευνα υπολόγισε ότι τα προϊόντα της fast fashion ράβονται ώστε να αντέχουν να φορεθούν περίπου 10 φορές.

Και παρ΄ όλο που όλο και περισσότερα brands στρέφονται σε οικολογικές και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, γίνεται σαφές ότι εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας, είναι απαραίτητο να μειωθεί και η ποσότητα. Από καμπάνιες για fashion detox, μέχρι second-hand shopping, οι fashion experts δίνουν τους χρυσούς κανόνες για να ρίξεις τους ρυθμούς σου και να συγχρονιστείς με το slow fashion shopping.

Ή αλλιώς, να επενδύεις έξυπνα σε ρούχα που θα κρατήσουν για πάντα. 





Πηγή:bovary.gr