Με την παρέλευση δεκαετίας, πρέπει φέτος να γίνει απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στην Ελλάδα. Αυτή θα αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά η κυβέρνηση θέλει –και λόγω κορονοϊού– να μη γίνει με τον κλασικό τρόπο του “πόρτα-πόρτα”. Στη φετινή απογραφή επιδιώκεται ένα μεγάλος μέρος να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά με αυτοαπογραφή, δηλαδή να δηλώνει στοιχεία κάθε πολίτης ατομικά.

Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, θα προγραμματιστούν επισκέψεις απογραφέων “πόρτα-πόρτα”. Οι απογραφείς θα φέρουν διακριτικά της ΕΛΣΤΑΤ και θα επιδεικνύουν ταυτότητα, ενώ θα παίρνουν και τα ενδεικνυόμενα μέσα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, δήλωσε ότι «η κύρια διαδικασία βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η απογραφή θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Κατά την περίοδο από 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς θα εν αποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες).

Εν συνεχεία ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis. Στην αντίστοιχη σελίδα ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού (είτε αυτό αποτελείται από ένα και μοναδικό μέλος είτε από τετραμελή οικογένεια) θα συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο SLpress