Χειροπέδες στον πρώην υπουργό Άμυνας του Μεξικού έβαλαν οι αρχές καταπολέμησης των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, έπειτα από ένταλμα σύλληψής του.

Ο Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, ο υπουργός Άμυνας επί προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Μεξικό, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA) επιβεβαίωσε τη σύλληψη του στρατηγού Σιενφουέγος στο Λος Άντζελες, για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Σιενφουέγος ήταν υπουργός Άμυνας από το 2012 ως το 2018 υπό τον πρόεδρο Πένια Νιέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI). Την περίοδο που βρισκόταν στο αξίωμα, πολλά στελέχη των μεξικανικών ένοπλων δυνάμεων είχαν κατηγορηθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως ενέχονταν σε «εξαφανίσεις» πολιτών, ανάμεσά τους αυτές των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα, στην πολιτεία Γκερέρο (νοτιοανατολικά), το 2014.

Άλλος ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο, ο Χενάρο Γκαρσία Λούνα, ο οποίος χειριζόταν το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Ασφάλειας, είναι προφυλακισμένος το τρέχον διάστημα στη Νέα Υόρκη. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντάλας (Τέξας, νότια), καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι ενεπλάκη στη διακίνηση τουλάχιστον 53 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μεξικανική διπλωματική πηγή, μέλη της οικογένειας του Σιενφουέγος που ταξίδευαν μαζί του έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερα.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο είχαν κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πως είχαν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο O πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού συνελήφθη στις ΗΠΑ για εμπορία ναρκωτικών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr