Nέα Ζηλανδία: Χάνονται οι ελπίδες για επιζώντες (video)

Ηφαιστειακή τέφρα έχει καλύψει το Λευκό νησί, στη Νέα Ζηλανδία, εκεί όπου πέντε τουρίστες έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου και οκτώ αγνοούνται, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες ότι είναι ζωντανοί.

Αυτή είναι και η πεποίθηση που εκφράζει και η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, η οποία γνωστοποίησε σήμερα ότι οι οκτώ άνθρωποι, οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη χθεσινή ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ, πιθανότατα είναι νεκροί. «Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Ουέλινγκτον.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης πως ανάμεσα στους τραυματίες και τους αγνοούμενους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Μαλαισία, καθώς και Νεοζηλανδοί.

Οι συγγενείς εκτοξεύουν κατηγορίες κατά των τουριστικών πρακτόρων γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για διέγερση του ηφαιστείου.

Κι ενώ ο φόβος νέας έκρηξης εμποδίζει τη συνέχιση των ερευνών στο Λευκό Νησί, η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν, η οποία συνεχάρη τους διασώστες που έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας με κίνδυνο της ζωής τους, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας ότι: «Σε όσους έχουν χάσει ή έχουν συγγενείς και φίλους που αγνοούνται, νιώθουμε τη θλίψη και τον πόνο σας και είμαστε συγκλονισμένοι. Ξέρουμε επίσης ότι θα υπάρξουν ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με αυτό το γεγονός. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν».

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα καθώς αν και οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα οι επισκέψεις τουριστών στο νησί συνεχίζονταν.

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr