Σύνοδος Κορυφής

Το… δρόμο για ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας δείχνει η Moody’s, που χαρακτήρισε θετική για τη χώρα μας τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τη Moody’s, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας και άλλων χωρών – κυρίως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως σημειώνει η Moody’s, στις 10 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό (Επόμενη Γενιά Ευρωπαϊκή Ένωση, NGEU), ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή τους από το 2021.

Click4more Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει τα περισσότερα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήραν το βέτο τους στην τελική συμφωνία, το οποίο είχαν επιβάλει επειδή αντιδρούσαν σε έναν μηχανισμό διασύνδεσης των πληρωμών από την ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Η προσθήκη μία δήλωσης, με την οποία αποσαφηνίζεται η εφαρμογή του μηχανισμού επέτρεψε στις 27 χώρες της ΕΕ να επιτύχουν την απαιτούμενη συναίνεση.

Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το ταμείο «Επόμενη Γενιά ΕΕ) επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, ο Moody’s αναμένει ότι οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι η Βουλγαρία που θα λάβει ποσά που αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%).

To άρθρο Moody’s: Καλή για την Ελλάδα η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr