Μάχη με τον χρόνο για τα συνεργεία διάσωσης στο Μεξικό-Το χρονικό (video)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια του φονικού σεισμού στο Μεξικό. Στους 273 έχουν φτάσει οι νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900 ενώ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το μεξικανικό ναυτικό, δεν αγνοείται κάποιο παιδί στα συντρίμμια του σχολείου που κατέρρευσε στην πόλη του Μεξικού αλλά υπάρχουν ενδείξεις για ενήλικα παγιδευμένο στα ερείπια, ο οποίος το πιθανότερο εργαζόταν στο σχολείο. Σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, οι διασώστες επιχειρούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν 12χρονο κορίτσι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονταν νωρίτερα οι διασώστες είχαν εντοπίσει ένα 12χρονο κορίτσι ζωντανό στα συντρίμμια του σχολείου που έχει καταρρεύσει.

AP Photo/Rebecca Blackwell

Με σηκωμένα τα χέρια, οι διασώστες δίνουν σήμα στον κόσμο να κάνει ησυχία ώστε να μπορέσουν να ακούσουν οποιαδήποτε φωνή από τα συντρίμμια. Αυτή η κίνηση, σηματοδοτεί την απόλυτη σιωπή στο σημείο.

Εθελοντές πηγαίνουν νερό και φαγητό στα σωστικά συνεργεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 44 στην Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, 5 στην Γκερέρο και 1 στην Οαχάκα.

Επιστρέφουν οι «Τυφλοπόντικες»

Έγιναν γνωστοί από τη συμμετοχή τους σε εκστρατείες διάσωσης έπειτα από φυσικές, κυρίως, καταστροφές αλλά και από τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το 2001. Οι Μεξικανοί «Τυφλοπόντικες», όπως αποκαλούνται, βρίσκονται τώρα στην πολύ δυσάρεστη θέση να αναζητούν ίχνη ζωής στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στην πατρίδα τους, το Μεξικό.

AP Photo/Marco Ugarte

Οι «Τυφλοπόντικες» (topos στα ισπανικά) σχηματίστηκαν ως ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από εθελοντές, έπειτα από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Πόλη του Μεξικού το 1985, και έσωσαν ανθρώπινες ζωές στην εργατική συνοικία Τλατελόλκο όπου η βοήθεια της κυβέρνησης ήταν πλημμελής.

Από την αρχή έγιναν γνωστοί ως ατρόμητοι διασώστες καθώς δεν δίσταζαν να θέτουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο για να σώσουν εκείνους που είχαν ανάγκη και ταξίδευαν όπου αυτό ήταν απαραίτητο: από την Αϊτή και το Νεπάλ μέχρι τις Φιλιππίνες.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μια ομάδα από Topos μετέβη στην Πόλη της Νέας Υόρκης για να βοηθήσει στην αναζήτηση πτωμάτων στο Σημείο Μηδέν.

Μέλος των «Topos» στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης
(AP Photo)

Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη φονικό σεισμό στον τόπο τους, μια δοκιμασία που θα κρίνει ό,τι έμαθαν στη διάρκεια των χρόνων και όποια πρόοδο επιτεύχθηκε ως προς την ετοιμότητα των αρχών της μεξικανικής πρωτεύουσας για την αντιμετώπιση καταστροφών.

AP Photo/Anthony Vazquez

Ο Όσκαρ Γκεβάρα, ένας γιατρός από την πολιτεία Κερετέρο στο κεντρικό Μεξικό, ο οποίος εντάχθηκε στους Topos στην επιχείρηση διάσωσης την οποία είχαν αναλάβει το 2010 στο Τλατελόλκο, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει ζωντανούς τρεις ανθρώπους μαζί με τα πτώματα όσων είχαν σκοτωθεί από την κατάρρευση ενός κτιρίου.

Περιγράφοντας πώς διέσωσε μια γυναίκα, ονόματι Τζοάνα, στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τα συντρίμμια ενός κτιρίου, ο Γκεβάρα λέει ότι τα «έντονα συναισθήματα» που βιώνει κάποιος όταν βρίσκει κάποιον άλλον ζωντανό είναι το κίνητρο για το επικίνδυνο έργο που αναλαμβάνει.

AP Photo/Anthony Vazquez

«Προφανώς νιώθω περήφανος που βοηθάω εδώ. Αλλά είμαστε εκπαιδευμένοι για την ίδια αντίδραση τόσο στο Μεξικό όσο και σε άλλες χώρες», συμπληρώνει ο γιατρός, ο οποίος φοράει την χαρακτηριστική κόκκινη μακό μπλούζα και το κίτρινο καπέλο των Topos.

Οι «Τυφλοπόντικες» ξεκίνησαν ως μια ομάδα διάσωσης που παρείχε ad-hoc βοήθεια σε λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις και σχηματίστηκαν το 1986. Σήμερα υπάγονται στα Ηνωμένα Έθνη και συμμετέχουν σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα αντιμετώπισης καταστροφών.

Σχετική είδηση

Τρόμος και αγωνία στο Μεξικό-Προσπάθειες να ανασυρθούν ζωντανά παιδιά


Δείτε εδώ: Μάχη με τον χρόνο για τα συνεργεία διάσωσης στο Μεξικό-Το χρονικό (video)