7. Έμφαση στο «θέμα» της αντίστασης 

 «Όσοι αντιλαμβάνονται αυτή την μάσκα ως σύμβολο της αντίστασης, θα καταλάβουν τον λόγο που επιστρέφουμε», ακούγεται να λέει ο «Professor», (Αlvaro Morte), στο επίσημο trailer του 3ου κύκλου. «Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν από εμάς και τον κρατάει σε άγνωστη τοποθεσία. Δεν είχαμε σκοπό να επιστρέψουμε, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πρέπει να αντιδράσουμε.». Το «θέμα» της αντίστασης, επανήλθε και το βράδυ της πρεμιέρας, στο μήνυμα του ηθοποιού προς τους fans της σειράς: «Είμαστε εδώ, απόψε μόνο για σας. Είμαι μια ομάδα, είμαστε μια οικογένεια – τώρα είστε κι εσείς μέλος αυτής της ομάδας. Είμαστε η Αντίσταση. Και τώρα, κι εσείς είστε το ίδιο»
Η ιδέα της Αντίστασης, (των φτωχών, των ριγμένων, των περιθωριακών) κόντρα στο άδικο, κραταιό τραπεζικό σύστημα ήταν πάντα «η ιστορία, κάτω από την ιστορία», του «La Casa de Papel». Και αν η ιδέα της εισβολής στο Νομισματοκοπείο, φάνταζε εξόχως δελεαστική, ειδικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ή του ευρωπαϊκού νότου, που μαστίζονται από άγρια οικονομική κρίση (σ.σ. στην Ελλάδα, άλλωστε, υπήρξε και μέρος του πολιτικού αφηγήματος, έστω και για λίγο), στον 3ο κύκλο, η επανάσταση δεν σχετίζεται μόνο με τα χρήματα, αλλά και με κάτι άλλο, πιο σημαντικό : την κοινότητα, την ομάδα, την Οικογένεια. Διότι, στο κάτω το «Σπίτι του Χαρτιού» είναι ακριβώς ό,τι δηλώνει το όνομά του, ο πλούτος, κατά κυριολεξία δεν είναι παρά χαρτί ή μέταλλο. Γυαλιστερό, ποθητό, εύθραυστο, φτηνό και αναλώσιμο μπροστά στις άλλες αξίες του στόρι  : την πίστη, την αφοσίωση, την αυτοθυσία, την καλοσύνη, την ανθρωπιά, τη φιλία, τον έρωτα. Την Αγάπη.  

8. Και μέσα σε όλους και όλα, υπάρχει κι ένας Έλληνας

Ο Ted Sarandos, Έλληνας τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σάμο, είναι ο Chief Content Officer του Netflix, (δηλαδή ο άνθρωπος πίσω από το «La Casa de Papel», το «House of Cards», το «Νarcos») και ήταν παρών στην μεγάλη πρεμιέρα της σειράς, στη Μαδρίτη. Η παρουσία του θεωρήθηκε ενδεικτική της σημασίας που δίνει η πλατφόρμα στην «ανάπτυξη περιεχομένου» στις τοπικές, ευρωπαϊκές αγορές (δηλαδή ξενόγλωσσων σειρών με διεθνές ενδιαφέρον για τα 148 εκατομμύρια συνδρομητών του Νetflix), πράγμα που αποτυπώθηκε εύστοχα και στην ομιλία του: «Για γενεές ολόκληρες μια χώρα και μια κουλτούρα της εξάγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό που αποδεικνύει το «La Casa de Papel» είναι πως οι ωραίες ιστορίες μπορούν να «έρθουν» από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να κάνουν όλο τον κόσμο ευτυχισμένο».  Μικρή υποσημείωση: ο Sarandos -o οποίος ξεκίνησε ως υπάλληλος σε video club και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της τηλεοπτικής βιομηχανίας- δεν μιλάει ελληνικά αλλά λατρεύει την ελληνική Ιστορία. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο, έχει δηλώσει πως θα ήθελε να φέρει τις «μεγάλες στιγμές της» στο προσκήνιο… Πηγή:bovary.gr