Τις έντονες ανησυχίες τους για την εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις αναπλάσεις στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του: “Εδώ και χρόνια έχουμε προτείνει την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ (τέως ΠΥΡΚΑΛ) από τον Υμηττό και την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο για την δημιουργία πάρκου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής μας.

Η Κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση -όπως συνηθίζει- προχώρησε σήμερα σε εξαγγελίες, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον των ΕΑΣ.

Λέμε ναι στην μετεγκατάσταση, αλλά όχι σε κλείσιμο ή δραστική υποβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε μια εποχή που οι ανάγκες της εθνικής άμυνας αυξάνονται, και υπάρχουν πολλά συμβόλαια για τα ΕΑΣ, είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να μη έχει σχέδιο για την αναβάθμιση τους.

Πόσο μάλλον όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία για μια ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανία. Επιτέλους ας μην αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό, χάνοντας πόρους και θέσεις εργασίας.

Για το θέμα αυτό προχωρούμε άμεσα σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο και δεσμεύσεις για την στήριξη των ΕΑΣ και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και να προχωρήσει σε διάλογο με την τοπική κοινωνία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής”.

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 επισημαίνει: “Η φιέστα στην ΠΥΡΚΑΛ μήπως υποκρύπτει ένα ακόμα μνημονιακό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;

Με μία ακόμα επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα κίνηση ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ανακοίνωσαν την «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων της παλαιάς ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία -όπως άλλωστε συνηθίζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η μεταφορά 9 Υπουργείων στον χώρο αυτό και παράλληλα η απόδοση ενός μόνο μέρους αυτού στην τοπική κοινωνία ως πάρκο, αν και οι πολίτες ζητούν χρόνια τώρα την απόδοση ολόκληρης της έκτασης στον δήμο Δάφνης – Υμηττού. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε τίποτα σχετικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που αυτή τη στιγμή στεγάζονται στο χώρο και απασχολούν 300 εργαζόμενους.

Γνωρίζουμε καλά πως η τρόικα διαχρονικά πίεζε από τα πέντε εργοστάσια των ΕΑΣ να μείνουν μόνο τα τρία από αυτά με το απαραίτητο φυσικά γι’ αυτά προσωπικό. Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική των μνημονίων να ξεπουλήσουν και την αμυντική βιομηχανία της χώρας, όπως έγινε και με την ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά και πιο πρόσφατα την ΕΑΒ, αναμένουμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις Κυβέρνησης και δανειστών”.

Σχετικές ειδήσεις

KKE: Η κυβέρνηση διαλύει την αμυντική βιομηχανία

Κ. Μητσοτάκης: Μεταστέγαση 9 υπουργείων – Νέο πάρκο στον Υμηττό

ΓΣΕΕ: Να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι σε αυτήν

KINAΛ: Απαιτείται επιχειρησιακό σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

www.ertnews.grΠηγή ert.gr