K. Μητσοτάκης: Παρά την πανδημία δεν σταματήσαμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το Nueva Economia Forum της Ισπανίας, πήρε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάντο και το γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίζ ενώ παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εισαγωγικά ο Πάμπλο Κασάντο εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας ειδική μνεία στην πρόταση του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, στο σχέδιο Πισσαρίδη, τη μεταναστευτική και οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον Πάμπλο Κασάντο για τα καλά του λόγια και διαπίστωσε μια κοινή βάση πολιτικού διαλόγου.

«Τώρα έχουμε ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη διάθεσή μας, το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να είναι σε θέση να δανείζεται σε υπερεθνικό επίπεδο, δίνοντας στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επιχορηγήσεις ώστε να προωθήσουν σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Επεσήμανε πως η χώρα μας παρουσίασε σχέδιο στην Επιτροπή και έγινε καλά αποδεκτό από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο Πισσαρίδη και είπε ότι ήταν σημαντικό να δείξουμε πως οι προτάσεις αυτές είναι υπερκομματικές και τολμηρές γιατί ακριβώς καταγράφουν τις δυσλειτουργίες και προτείνουν γενναίες λύσεις.

«Με λειτουργικά εργαλεία πλέον είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία κάποια στιγμή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στους πρώτους 18 μήνες χρειάστηκε να διαχειριστεί πολλές και διαδοχικές κρίσεις. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία όπως βέβαια και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και τις οικονομικές συνέπειές της και τόνισε πως στην Ελλάδα τα καταφέραμε αρκετά καλά, αφού είμαστε από τις χώρες που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Την ίδια ώρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από την βίαιη αυτή συγκυρία της πανδημίας για να εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ανταγωνιστική τη οικονομία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να περιορίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες, τόνισε.

«Είμαστε μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ταυτόχρονα όμως, φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε λόγω της πανδημίας, ως ένα εφαλτήριο για την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα περιορίσουν την εισοδηματική ανισότητα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Πιστεύω πως αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες μας, καθώς ελπίζουμε σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, τα κράτη-μέλη θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς θέλουν να δώσουν στους πολίτες τους την δυνατότητα να έχουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι σε θέση να επιδεικνύουν σε άλλες χώρες, διευκολύνοντας έτσι τα ταξίδια τους».

Σχετικά με την πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ επισημαίνοντας πως η χώρα μας που είναι μια μετρίου μεγέθους χώρα αισθάνεται πιο άνετα όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται από την ίδια την ΕΕ για λογαριασμό μας, σε σύγκριση με το τι θα γινόταν αν έπρεπε ξεχωριστά να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις και να σταθούμε απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες χώρες.

«Η διανομή τώρα γίνεται κατά κεφαλήν χωρίς άλλα κριτήρια και διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών, μεγάλων και μικρών, βόρειων και νότιων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως βέβαια όταν υπάρχουν 27 μέλη, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα σε σχέση με τις συνδιαλλαγές που θα μπορούσε να κάνει μια χώρα μόνη της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί παραπάνω από το 6% του πληθυσμού και ανάλογα με τη ροή των εμβολίων θα μπορούμε να αυξάνουμε το ρυθμό. Επεσήμανε ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο αναμένουμε να έχουμε περισσότερα εμβόλια από εκείνα που τελικά θα χρειαστούμε. «Έτσι, στη βάση της η απόφαση για κεντρική διαπραγμάτευση ήταν σωστή κι ένα πολύ καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη», τόνισε.

Για τον τουρισμό

Επεσήμανε ακόμη περνώντας στα οικονομικά ζητήματα ότι δεν τίθεται θέμα «εύκολου χρήματος» όσον αφορά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης κι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, την οποία δεχθήκαμε επί της αρχής. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις και να σεβαστούμε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κομισιόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πράσινη μετάβαση και τoν ψηφιακό μετασχηματισμό.

Είπε ότι τα χρήματα αυτά που δε βρίσκονταν στον τραπέζι πριν από έναν χρόνο και τώρα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και της εφαρμογής των σωστών πρωτοκόλλων για να μπορέσει ο Τουρισμός να ανοίξει με ασφάλεια. Τόνισε ότι η εμπειρία από το περσινό καλοκαίρι, που βέβαια δεν είχαμε στη διάθεσή μας τόσα rapid tests μας δείχνει το δρόμο για το πώς να κινηθούμε φέτος καλύτερα. Πήραμε τα μαθήματα της περυσινής χρονιάς και φέτος θα ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρόσθεσε πως η σχετική συζήτηση θα εξειδικευθεί καλύτερα, με περισσότερες λεπτομέρειες τον Μάιο–Ιούνιο όταν ένα ικανό μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και θα έχει χτιστεί ένα τείχος προστασίας.

Θα ήθελα να θίξω ακόμα ένα ζήτημα που επεσήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σχετικά με τη φύση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Μαργαρίτης χρησιμοποίησε τις λέξεις -αν άκουσα καλά την αγγλική μετάφραση- «εύκολο χρήμα». Δεν πρόκειται για εύκολο χρήμα και έχουμε όλοι επίγνωση αυτού. Αποδεχόμαστε αυτό το δεδομένο επί της αρχής και αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Κανείς δεν θα μας δώσει χρήματα, λευκές επιταγές που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό μας και θα δαπανηθούν όπως κρίνουμε εμείς. Το σχέδιό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις συγκεκριμένες συστάσεις που έχουν γίνει για την εκάστοτε χώρα. Πρέπει να εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις σημαντικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες αρχές και θα πρέπει να έχουμε όλοι επίγνωση του τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα.

Το αποδεχόμαστε πλήρως γιατί αυτές ήταν οι προτεραιότητές μας από την αρχή. Θέλουμε να στηρίξουμε την πράσινη μετάβαση. Ήδη αντιμετωπίσαμε την πανδημία και ως μια ευκαιρία να προωθήσουμε μια μεταρρυθμιστική, ψηφιακή ατζέντα, για να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό το κράτος. Θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, κυρίως τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, να επενδύσουμε περισσότερο και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την άμβλυνση της εισοδηματικής ανισότητας.

«Δεν είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των 27 της ΕΕ στα γεωπολιτικά ζητήματα»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που είχε διατυπωθεί, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν είναι πάντα πολύ εύκολο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με γεωπολιτικά ζητήματα και να ληφθούν αποφάσεις κάτι για το οποίο έχει εμπειρία από πρώτο χέρι.

Προσωπικά έχει χρειαστεί να πείσω τις χώρες της ΕΕ γιατί οι σχέσεις με την Τουρκία δεν μας αφορούν μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά είναι ζήτημα που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, τόνισε. «Έτσι πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι μπορεί στην ΕΕ να μη λαμβάνονται αποφάσεις με την ταχύτητα που κάποιοι περιμένουν αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πάντα λειτουργούσε η ΕΕ και τελικά έχει την ικανότητα να μας εκπλήσσει ευχάριστα όπως έγινε τον περασμένο Ιούλιο, με την απόφαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προκλήσεις και τις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται στο γεωπολιτικό περιβάλλον, αναφορικά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η νέα διακυβέρνηση Biden μας δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε τη σχέση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ σε όλα τα πεδία, αλλά σίγουρα χαιρετίζω ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως έχουν διατυπωθεί. Πρώτα η πίστη και η δέσμευση στους πολυμερείς οργανισμούς. Και δεύτερον η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, εφόσον είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή χωρίς να έχουμε τη συνεργασία όλων των χωρών µε τις µεγαλύτερες εκποµπές».

www.ert.grΠηγή ert.gr