Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το μαζικό κύμα εξόδου σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».

Στο κόκκινο είναι Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

Στα Χανιά, ισχύουν περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Η Αγγελική Δαμανάκη, πνευμονολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, επισημαίνει: «Είναι κάτι που περιμέναμε, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 65 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ».

Στο μικροσκόπιο μπαίνει η επιδημιολογική εικόνα των νησιών, που συγκεντρώνουν αυτές τις μέρες τους περισσότερους προσκυνητές και τουρίστες.

Η Τήνος έχει δείκτη θετικότητας 2,85%, η Πάρος 4,65%, και η Νάξος 5,32%.

Στην Τήνο, για την προστασία των πιστών και την αποφυγή συνωστισμού, δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της αγίας εικόνας στον Ναό της Παναγίας.

Ο Μητροπολίτης Τήνου Δωρόθεος Β’, επισημαίνει: «Να ευχηθούμε μέσα από τη καρδία μας η Παναγία μας, η μητέρα μας να θεραπεύσει γρήγορα και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένοι από τον κορονοϊό και γρήγορα να φύγει μακριά από τη ζωή μας και από τη πατρίδα μας αυτός ο κίνδυνος και να επαναφέρουμε όλοι τη ζωή μας όπως ήταν».

Από την πλευρά του ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας “Αττικόν”, δήλωσε ότι: «Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θρησκευτικά και κοινωνικά τους καθήκοντα».

Για την αποτροπή διασποράς του ιού, αυξάνονται οι έλεγχοι στα νησιά:
-Με εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων
-Επιτήρηση σε εκκλησίες
-Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού
-Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

To Σάββατο 14/8 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.270 νέα κρούσματα 236 διασωληνωμένους και 24 θανάτους.

Ουρές σχηματίζονται στο Σύνταγμα και σε άλλα σημεία της χώρας, για τη διεξαγωγή δωρεάν ράπιντ τεστ.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για μη εφησυχασμό και πίστη τήρηση των μέτρων ασφαλείας καθώς το τριήμερο του 15Αύγουστου θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο διαμηνύει η κυβέρνηση, καθώς και το τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους.

Εστιατόρια, μπαρ & κέντρα διασκέδασης, παράταση στη λειτουργία τους, ως αμιγείς χώροι, ελεύθερη η είσοδος, μόνο για εμβολιασμένους, με επίδειξη ψηφιακού πιστοποιητικού και αστυνομικής ταυτότητας. Ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα μηνύματα του πρωθυπουργού ήταν για τους κλειστούς χώρους: «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» και για τη μετάλλαξη «Δ»: «Η οικονομία θα λειτουργήσει η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Πηγή ert.gr