Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανήγγειλε την Τρίτη 31/5, την προσεχή αποστολή εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών στον στρατό της Ουκρανίας, Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος πρόκειται για HIMARS, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Όμως το κατά πόσον μπορούν αληθινά να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών εν μέσω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι τόσο βέβαιο.

Τέτοια οπλικά συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη απο τον ρωσικό αλλά και τον ουκρανικό στρατό, όμως το συγκεκριμένο θεωρείται πως έχει μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και είναι πιο ακριβές στο στόχο.

Οι εκτοξευτήρες που θα παραδοθούν στην Ουκρανία έχουν περιορισμένη ακτίνα δράσης στα 80 χιλιόμετρα καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιλέγει να εξοπλίσει το Κίεβο με όπλα που θα του έδιναν τη δυνατότητα να πλήττει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Αυτό το ξεκαθάρισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την ανακοίνωση της αποστολής και με άρθρο του  στην  εφημερίδα New York Times.

Τι ακριβώς είναι τα όπλα αυτά 

Τα συστήματα M142 HIMARS είναι εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη σε ελαφριά τεθωρακισμένα εκδοχή του συστήματος M270 MLRS, που παραγόταν μαζικά και αναπτύχθηκε τα χρόνια του 1970 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η μικρή ομάδα των χειριστών του μπορεί να ξαναγεμίσει είτε το ένα ή το άλλο σύστημα μέσα σε κάπου τέσσερα λεπτά. Θα χρειαστεί όμως εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών.

Τέτοια συστήματα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρουμανία, κράτη μέλη του NATO, διαθέτουν επίσης όπλα του τύπου αυτού.

Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει διευκρινιστεί πόσα τέτοια οπλικά συστήματα θα στείλει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές προσδοκίες απο την χρήση του συστήματος HIMARS

Οι εκτοξευτήρες αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Στη θεωρία, με αυτούς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συστοιχίες εκτός ακτίνας δράσης του ρωσικού πυροβολικού και να πλήττουν εκείνοι στοιχεία του.

Θα μπορούσαν επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν δίκτυα ή αποθήκες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, μακριά από τις γραμμές επαφής.

Όμως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία τακτικούς πυραύλους ATACMS, δραστικού βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως τα HIMARS μπορεί να αλλάξουν τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στο πεδίο, καθώς ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο Ντονμπάς, αντιμέτωπος με δυσανάλογα μεγαλύτερη ισχύ πυρός των δυνάμεων της Μόσχας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, φροντίζοντας όμως πάντα να αποφεύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μείζονες προσκλήσεις στη Ρωσία — λόγω της ανησυχίας πως ο πόλεμος μπορεί να ξεφύγει από την ουκρανική επικράτεια.

Αν η Ουάσινγκτον αποφάσιζε να στείλει πυραύλους ATACMS μαζί με τα HIMARS, η Ουκρανία θα αποκτούσε στη θεωρία τη δυνατότητα να βάλει στο στόχαστρο ρωσικές πόλεις και στρατιωτικά κέντρα, ιδίως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν την επικράτειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr