Την κατάθεση στο Κογκρέσο του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας καλωσόρισαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας HALC Έντι Ζεμενίδης και ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραικής Επιτροπής AJC Ντέιβιντ Χάρις.

Ο κ. Ζεμενίδης είπε πως «καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο γερουσιαστής Menendez οραματιζόταν μια αμερικανική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στην πράξη με τον νόμο East-Med, οι γερουσιαστές Menendez και Rubio βοήθησαν να φέρουν αυτό το όραμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε μια αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας – που ήταν στην ίδια πλευρά κάθε μεγάλης σύγκρουσης τους τελευταίους δύο αιώνες – η οποία θα είναι σε θέση να διαφυλάξει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AJC David Harris ανέφερε: «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια στρατηγικά και οικονομικά, ζωτική περιοχή για τις ΗΠΑ και, φυσικά, για το Ισραήλ. Η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιούργησε μια ισχυρή βάση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας κατά τα άλλα ταραχώδους περιοχής. Το νέο νομοσχέδιο θα χτίσει πάνω στον προηγούμενο νόμο για την Ανατυολική Μεσόγειο για την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας και των δεσμών της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr